Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je uvredljiva poruka portparola Kremlja Dmitrija Peskova da razgovor predsednika Srbije i Rusije, koji je Aleksandar Vučić najavio, nije planiran.

Šabić izjavu Peskova opisuje kao neprijatnu epizodu i dodaje da takav odnos prema Srbiji i njenom predsedniku „ilustruje jedan odnos koji mi ne prija“.

„Ipak je to predsednik moje zemlje. Kada se pojave vesti da će on razgovarati o nečemu što je bitno sa šefom jedne velike sile, a nakon toga neko iz stafa saopšti da to nije planirano – to je neprijatno, gotovo uvredljivo i za predsednika i za zemlju. Ilusturje jedan odnos koji mi ne prija“, objasnio je Šabić za N1.

Upitan ko zna da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Šabić odgovara da to zna samo jedan čovek i da to zavisi od njegove volje.

„To zavisi od volje jednog čoveka, a nisam siguran da i on zna da li ćemo i kada ćemo uvesti. Živimo u atmosferi od pre 200 godina unazad, kada su apsolutni monarsi određivali o relevantnim pitanjima za društvo shodno svojoj volji. Kod nas se predsednik bavi čak i uvođenjem fiskalnih kasa na pijacama. Jedini relevantan faktor je on“, opisuje gost Novog dana stanje u društvu.

Napominje da smo se doveli u situaciju koja je „delikatna“ i u kojoj moramo da se opredelimo za jednu stranu, „ili osuđujete agresiju na Ukrajinu i pridružujete se sankcijama ili ostajete u nepromenjenom odnosu prema Rusiji“.

Šabić objašnjava da je istina da smo visoko zavisni od ruskog gasa, ali da je isto tako činjenica da je propušten niz prilika da se diversifikujemo.

„Bio bi strašno težak udarac ako bi Rusija na uvođenje sankcija uzvratila embargom. Nije problem ako ne prodaju nama, problem im je ako ne prodaju Nemačkoj. Ali, ne govori se o tome šta će se desiti ako ne uvedemo sankcije. To se gura pod tepih. To bi moralo da se otvoreno predoči našim građanima. Politika nije stvar emocija“, napominje Šabić.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO Bojan Pajtić o premijerkinim odvrnutim sijalicama i (ne)izvesnim sankcijama Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar