"Kompanija Rio Tinto učestvovala je u nameštanju izbora u Gvineji kako bi došla u posed rezervi gvožđa i to je dokazano nakon sprovedenih istraga", izjavio je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić. "Način na koji Rio Tintio radi širom sveta dovodi do zaključka da se može postaviti pitanje šta se krije iza želje i ambicije vlasti u Srbiji i stranih kapitalista da se čerupaju rudna bogatstva Srbije", istakao je Aleksić.

„Smatram da je jako važno da informišem i građane Srbije, a i sve političke subjekte o o tome kako posluje Rio Tinto„, kazao je on, i dodao da je sasvim sigurno da jedinu korist od rudarenja litijuma imaju samo ta kompanija i oni koji joj pružaju podršku.

„Rio Tinto je kompanija koja je poznata u svetu da praktično iza sebe ostavlja pustoš, da ulazi u probleme sa državama gde radi… Imate primere Australije, koja je matična zemlja Rio Tinta i koja je oduzela određene dozvole. Čuveni je slučaj Papue Nove Gvineje, gde je izbio građanski rat i gde je nastradalo preko 20.000 ljudi“, rekao je on.

On je predstavio primer kako je izgledao slučaj eksploatacije gvožđa u Gvineji.

„Tamo je bilo veliko nalazište gvožđa, i 2006 godine jedna kompanija koja se takođe bavi rudarstvom je otkrila to. U decembru 2008. oni su dobili pravo na eksploataciju gvožđa od strane Ministarstva rudarstva Gvineje. Međutim, nakon toga se dogodilo da je pokrenuta strašno velika kampanja kako bi se toj kompaniji oduzela zakonom stečena istražna prava, a u centru te kampanje bio je Rio Tinto, zajedno sa svojim lobistima, saradnicima i drugim kompanijama širom sveta koji su imali zadatak da Rio Tinto dođe u posed tog gvožđa“, kazao je Aleksić.

Kako su to uradili? Kako Miroslav Aleksić kaže, oni su prvo su morali da promene vlast u Gvineji, i „učinili su sve da naprave takav mehanizam i da se praktično nameste izbori i da nam tim izborima pobedi jedan čovek po imenu Alfa Konde“. On je, na kraju, 2010. i postao predsednik te države.

„Rio Tinto direktno uticao na izbore“

„Dakle, oni su direktno uticali na rezultate izbora u Gvineji da bi taj čovek došao na vlast. Šema je izgledala tako da je odmah posle izbora Vlada Gvineje dobila uz pomoć fonda Džordža Soroša 700 miliona dolara od Rio Tinta, a Alfa Konde je tražio da praktično dobije, kako je rekao, avans od 10 i po miliona dolara kako bi zaustavio dozvole koje je imala prethodna kompanija. To se dogodilo preko Fransoa de Kombre, koji je bio posrednik između Rio Tinta i Alfa Kondea, a o tome svedoči i audio snimak koji je objavio Franse 24, gde Alfa Konde jasno u snimku kaže da ako ne bude avansa, poništiće dogovor“, kazao je lider NPS Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dalje, dodaje da se u u aprilu 2014. godine događa upravo to – Alfa Konde posle jedne vrlo aktivne kampanje protiv te kompanije, dekretom oduzima prava toj kompaniji koja je imala dozvolu za eksploataciju gvožđa i tog momenta uvodi Rio Tinto u posao.

Šta se dogodilo? Kako Aleksić tvrdi, posledice su da je sprovedena istraga koja još uvek traje – nju sprovode SAD, Velika Britanija i Australija. Sa druge strane, on kaže da se kompanija „Rio Tinto 2023. godine nagodila sa Američkom komisaijom sa hartije od vrednosti i platila 15 miliona dolara za kršenje pravila“.

„Dakle, taj slučaj pokazuje kako funkcioniše Tio Tinto kada baci oko na nešto što je njima važno, bitno i od koristi. tamo je slučaj bilo gvožđe, ovde je litijum. Ono što možda najbolje defniše kako ti strani kapitalisti funkcionišu jeste citat Soroša upravo vezano za ovaj slučaj: ‘Ja sam ovde da zaradim pare, ne mogu i neću da se bavim društvenim posledicama toga što radim’. Možda to najbolje i na pravi način govori o tome u kolikoj smo opasnosti mi građani Srbije“, kazao je on.

Zašto je slučaj Gvineja važan Srbiji

Aleksić je podsetio da je 20. januara 2022. „Ana Brnabić izašla pred javnost i rekla da je stavljena tačka na projekat Jadar, da se poništavaju dozvole u Srbiji i da naša zemlja neće da učestvuje u tome, ali je ipak ova kompanija sve do danas potrošila ukupno 155 miliona evra za raznorazne konsultantske poslove“.

„Kako je moguće da neka kompanija kojoj je vlada ukinula sve dozvole ulaže toliko miliona evra? Odgovor je u tome da smo mi ove godine u julu mesecu dobili odgovor Vlade Srbije da u stvari nije prekinut projekat, što podseća jako na slučaj u Gvineji, jer je tamo dokazano da je Rio Tinto pomagao u izborima na kojima je predsednik postao Alfa Konde“, rekao je on.

On je podvukao paralelu između slučaja u našoj državi i Gvineji, i rekao da se nekoliko važnih ličnosti u vezi sa Rio Tintom poslednjih godina sastajalo sa predstavnicima naše vlasti.

„Vučić, Brnabić i tako dalje bezbroj susreta su imali sa Aleksom Sorošem. Toni Bler, čovek koji je vrlo važan u Soroševoj orbiti i vrlo važan u slučaju Gvineja, vrlo je blizak sa Aleksandrom Vučićem. I Bernard Kušner isto je bitan akter u slučaju Gvineja“, kazao je Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić postavio je pitanje šta se krije iza ogromne želje ambicije i vlasti u srbiji i Tio Tinta i da se „čerupaju rudna bogastva srbije, a vlast to toliko želi“, i poručio da „zdravlje građana Srbije ne može biti na prodaju“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare