Rio Tinto

Našoj redakciji stigao je odgovor kompanije Rio Tinto na navode koje je Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, izneo na konferenciji za novinare 4. oktobra 2024.

Odgovor kompanije prenosimo u celosti:

„Rio Tinto odlučno odbacuje optužbe o korupciji i mešanju u izbore koje je izneo lider Narodnog pokreta Srbije.

Izvršna direktorka Rio Tinto Minerala, Šinejd Kaufman (Sinead Kaufman), koji obuhvata i Projekat ‘Jadar’, izjavila je: ‘Rio Tinto ima nultu toleranciju na bilo koji oblik korupcije ili političkog i izbornog mešanja gde god da poslujemo u svetu. Rio Tinto je posvećen poslovanju po najvišim standardima integriteta i obezbeđivanju da naši projekti koriste zajednicama i zemljama domaćinima. Nastavljamo da razvijamo odnose sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podržali dijalog zasnovan na činjenicama’.

Kompanija Rio Tinto širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi, posebno onih koji u bilo kom obliku impliciraju korupciju, shvata ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije. Kompanija će u narednom periodu detaljno odgovoriti Aleksiću na sve iznete navode.

Pročitajte još:

Smatramo da iznošenje neosnovanih i neodgovornih navoda od strane Aleksića predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Cilj ovog Predloga je da Srbija potencijalno postane prva zemlja na svetu u kojoj su zakonom zabranjena geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na osnovu nenaučnih i netačnih informacija na kojima je ovaj Predlog baziran. Čitavo obraćanje Aleksića deluje kao pokušaj da se zaustavi javni dijalog zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama o projektu ‘Jadar’, jednom od najperspektivnijih i najbolje istraženih nalazišta litijuma u Evropi.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare