Pre tri meseca, 2. juna održani su lokalni izbori u skoro 90 gradova i opština. Srpska napredna stranka zadržala je vlast u svim opštinama osim u najvećoj niškoj, Medijani. OEBS-ova kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava objavila je konačan izveštaj o junskim izborima a zaključci su - dobro organizovano, poštovana sloboda govora, dominirao SNS, opozicija rascepkana. Izveštaj je u Dnevniku TV Nova analizirao Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE.

Nedeljkov je naglasio da je izveštaj ODIHR-a diplomatski, kako je rekao, u rukavicama.

„Naravno da se biraju reči,ali oni kojima je izveštaj upućen, a to je država Srbija, vrlo dobro zna šta znači kada vam kao prvu primedbu daju da granica između države i vladajuće stranke ne postoji, to znači da je vladavina prava dovedena u pitanje. Sve preporuke koje je ODIHR naveo sadržane su i u izveštaju CRTE, pre svega govorimo o pritiscima na birače, na novinare, o biračkom spisku koji je kompromitovan“, naveo je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima država je pokazala veliku dozu neozbiljnosti kada su u pitanju izveštaji međunarodnih institucija, i uporno negira probleme.

Na pitanje kako osigurati poštene izbore do 2027. godine, kada će se održati kako nam je predsednik najavio, Nedeljkov je rekao da ne vidi ozbiljnu političku volju da se sprovode zakoni.

„Nekažnjivost kao princip vladanja obeležilo je i prošle izbore. Od završetka izbora u junu nismo videli ni jedan sudski epilog koji bi razrešio mnoge sumnje na krivično delo, korupciju u izbornom procesu, ili dešavanja koja su obeležila izborni inženjering“, ukazao je Raša Nedeljkov.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Gde je Vučić dok gubimo institucije na Kosovu: „To je Francusko-nemački sporazum, Beograd se saglasio“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare