Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te ponudila i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sednici. Tim povodom, reagovao je i kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, koji je za Nova.rs pitao da li je ponuda da predsednik prisustvuje sednici zapravo potvrda da je Miloš Vučević, predsednik vlade, protiv nastavka projekta Jadar.

Lazović je, reagujući na ponudu Ane Brnabić, pitao da li to Vučević  plaši da će ceo premijerski mandat morati da posveti slamanju otpora građana i da zbog toga Brnabić predlaže da Vučić dođe na sednicu.

„Vučević je jako zabrinut da neće uspeti da slomi nezadovoljstvo građana i da neće dobiti drugu priliku, odnosno da će ga litijum oterati u istoriju. A sa druge strane, dovoljno smo slušali Vučića, vreme je da građani čuju narodne poslanike koji predlažu zakon o zabrani iskopavanja litijuma i argumente koji brane interes građana, a ne PR-ove Rio Tinta Aleksandra Vučića i Anu Brnabić“, rekao je on za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ....

„Zamislite koliko su oni zaboravili da predstavljaju interese građana kad su se u potpunosti upustili u kampanju jedne privatne kompanije. Za koga Brnabić i Vučić rade? Na koga prvo pomislite kad čujete Rio Tinto? Koje lice vidite“, dodao je.

Radomir Lazović je izjavio da su se oni do te mere poistovetili sa projektom Jadar da „se može reći da su zaštitna lica Rio Tinta, a trebalo bi da kao najviši funkcioneri Srbije brane interese građana“.

Podsetimo, danas su predstavnici opozicije predali zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije i predložili izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici kako bi se sprečila dalje ekploatacija litijuma. Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Danijela Nestorović kaže da je izmenu Zakona o rudarstvu i energetici podržalo 86 poslanika.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare