Foto:N1

Predsednica Evropskog pokreta Srba s KiM Rada Trajković ocenila je da je kosovski premijer Aljbin Kurti od kada je došao na vlast radio na suverenitetu Kosova na štetu Srba i srpske države, a sada je počeo da radi na rušenju suvereniteta međunarodne zajednice. Prema njenim rečima, bezbednost KiM je par ekselans pitanje NATO, a tu je, kako kaže, najvažnija Amerika. "On je počeo da ignoriše i da svoj suverenitet realizuje i u odnosu na Ameriku, u smislu - 'šta imam ja da slušam vaše predloge ili da se konsultujem s vama o daljim koracima'", navodi Trajković.

„Kurti, kada je došao za premijera i njegova partijska organizacija, oni su prihvatili njegovu izjavu da će raditi na suverenitu Kosova, i on je to i počeo da radi, tako što je polako kroz incidente, ali i u dogovoru sa Beogradom, odlazile su tablice, odlazila su brojila, palo je jezero Gazivode, otišao je Valač, sami su Srbi napustili institucije i to je nekako omogućavalo da on taj suverenitet realizuje na štetu Srba i srpske države“, poručila je Trajković u Novom danu na TV N1.

Ističe da se Kosovo nalazi u specifičnoj poziciji, i d aje Kurti radeći na suverenitetu, koji je podrazumevao oslobađanje od srpskih institucija i otežavanje života Srbija, „on je faktički radio i na rušenju Ahtisarijevog plana, on je ušao u projekat rušenja ustavnog uređenja Kosova“.

„E, on je sada daleko otišao u fazi rušenja Ahtisarijevog plana, a sada agresivno ide u rušenje bezbednosnog par ekselans pitanja koje je u vlasništvu NATO.

Smatra da međunarodna zajednica tu ima percepciju da je ovo vrlo ozbiljan problem, „ne bi u ovo vreme došao prvi čovek CIA“.

„Kurti je direktno ušao u sukob sa NATO, vodi Kosovo u izolaciju, Amerika je uvela nivo sankcija, i Evropa, Amerika nije uvela sankcije samo u komunikaciji sa Kosovskim bezbednosnim snagama, tu još ima dobru komunikaciju“, navodi Trajković.

Dodaje da se možda pripremaju i sankcije za ekstremni deo kosovske vlade, okupljen oko Kurtija i oko ministra policije.

„Preduzeće nešto da obuzdaju policiju, jer Vlada Kosova koristi policiju u rušenju ustavnog poretka Kosova“, ističe.

Upitana da li će posle upada u privremene opštinske organe Srba, policija Kosova upasti i u obrazovne i zdravstvene institucije, ona ocenjuje da bi to bila velika dehumanizacija.

Podseća da trenutno na Kosovu imaju trostruko uvećane granične kontrole Kfora prema centralnoj Srbiji.

„Imamo ozbiljnu bezbednosnu situaciju, s rizikom da pređe u regionalni sukob, stoga, smatra, međunarodna organizacija neće dozvoliti da Kurti eskalira situaciju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare