Alesandra Moreti Foto: Roberto MonaldoLaPress / LaPresse / Profimedia

Kopredsedavajuće Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandre Moreti rekla je za Nova.rs da je poslanička grupa Socijaldemokrata Evrope pružila podršku protestima "Srbija protiv nasilja" zato što sto srpski narod, koji izlazi na ulice, traži isto ono što Evropska unija godinama zahteva - poštovanje vladavine prava, slobode medija i društvo bez nasilja.

Komentarišući podršku, koju je njihova poslanička grupa uputila građanima koji unazad 10. nedelja učestvuju u protestima „Srbija protiv nasilja“, Moreti je za naš portal istakla su nedavne tragedije koje su pogodile našu državu šokirale građane Srbije koji više ne mogu da trpe atmosferu nasilja i mržnje u društvu.

PROČITAJTE JOŠ...

„Srpski narod traži ono što EU godinama zahteva: Poštovanje vladavine prava, slobode medija i, pre svega, društva bez nasilja. Nedavne masovne tragedije su šokirale su srpsko stanovništvo koje više ne može da trpi atmosferu nasilja i mržnje u društvu. Proteste su izazvale pucnjave, ali prava motivacija ima dublje korene – promocija nasilja od strane propagandističkih TV stanica ili tabloida, nekažnjivost kriminalaca, agresivna vladina retorika: Ti elementi su izgradili društvo koje Srbija želi da promeni sada“, naglašava naša sagovornici.a

Na pitanje da li se zvaničnici EU isključivo oslanjaju na tumčenja predstavnika vlasti kad je reč o protestima, Moreti kaže da je važno imati prave informacije sa terena kako bi se dobila jasna slika onoga što se dešava na ulicama Srbije.

„EU se zalaže za jasne vrednosti: Vladavinu prava, demokratiju, ljudska prava, jednakost ljudi, slobodu govora i slobodu medija. Iz tog razloga, EU podržava proteste, ako su mirni, koji pozivaju na poštovanje ovih prava. Imati informacije sa terena je važno da biste imali jasnu sliku o tome šta se dešava. Imamo kontakte sa organizacijama civilnog društva, diplomatskim predstavnicima i međunarodnim ekspertima“, objašnjava Moreti.

Komentarišući napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji i rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP), gde su ona i potpredsednica SSP Marinika Tepić kopredsedavajuće, Moreti navodi da ta delegacija radi značaj posao.

Naročito na inkorporaciji svih aktera na sceni i pomoći srpskom sistemu u postizanju ključnih ciljeva potrebnih za približavanje EU. Očigledno, to je veoma delikatna situacija i Putinovova agresija protiv Ukrajine je zakomplikovala stanje. Usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postao je ključni korak za nastavak na putu integracija. Istovremeno, stari problemi nisu našli rešenje. Razmišljam takođe i o odnosima Beograda i Prištine. Izbijanje nasilja na severu Кosova, koje je izazvano izborom novih gradonačelnika, ali i teškoće poslednjih meseci zbog sukoba oko tablica i ličnih karata govore da je sve daleko od dobrih komšijskih odnosa“, podvlači Moreti.

Poslanici Socijaldemokrate Evrope, jedne od najuticajnih grupacija u Evropskom parlamentu, nedavno su podržali proteste u Srbiji. U poruci koju su objavili na društvenoj mreži Tviter, oni su istakli da građani Srbije zaslužuju vlast i medije koji ne promovišu nasilje i koji se prema svima odnose sa poštovanjem.

“Danas naša podrška ide ljudima na ulici koji ponovo mirno traže promene koje bi dovele do bolje i evropske Srbije”, naveli su oni u svojoj poruci.

Iznad poruke podrške potpisani su evroposlanik Tonino Picula, Aleksandra Moreti, koopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije i Matjaž Nemec, jedan od vodećih članova parlamentarne grupe za podršku demokratiji i koordinaciju izbora za Zapadni Balkan i Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare