Foto: Nenad Kovačević/Danas

Učesnici protesta "Užice protiv nasilja" iskazali su podršku svom sugrađaninu Pavlu Cicvariću, studentu druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koga su predstavnici naprednjačke vlasti, u svom poznatnom maniru, vređali i omalovažavali samo zato što je govorio na nedavnom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.

Okupljanje je počelo u 19 časova ispred zgrade užičke skupštine, velikim aplauzom podrške Pavlu Cicvariću i njegovoj porodicu koja je, takođe, poslednjih nekoliko dana, izložena uvredama funkcionera države i SNS-a.

„Danas vređaju našeg mladog sugrađanina, a sutra to može da bude bilo ko od nas, bilo čije dete“, poručio je Branko Ilić, koji je okupljene obavestio o načinu na koji će se protest odvijati, piše Danas.

Učesnici okupljanja, na kome nije bilo govornika, tokom protestne šetnje koju su predvodili Pavlovi roditelji Jelena Žunić Cicvarić i Radovan Cicvarić, blokirali su saobraćaj u svim kružnim tokovima i ulicama u centru grada.

Povorka se kretala od užičke skupštine, blokirajući saobraćaj u Omladinskoj ulici, kružnim tokovima kod javne garaže i Narodnog muzeja i na kraju se, Ulicom Dimitrija Tucovća, vratila ispred skupštine.

Tokom šetnje i blokade, vozači su pokazivali razumevanje. Neki od njih su pozdravljali učesnike protestne povorke i zaustavljali svoje automobile, kako bi demonstranti bezbedno prošli, a drugi su negodovali dobacivanjem i zvucima sirena.

Jedan prolaznik je demonstrantima pokazao srednji prst, na šta je deo učesnika povorke negodovao. Ipak, šetnja se završila bez incidenata.

Tokom šetnje, građani su duvali u pištajlje i nosili transparente: „Nije srpski ćutati“, OŠ „Vladislav Ribnikar“, „Mali Senta i Dušan Mitić“, „20 žrtava femicida u 2023. godini“, „Afera Krušik“, „Aleksandar Obradović“, „Paljenje kuće novinaru“, „Ubistva u Mladenovcu“, „Rudari iz rudnika Soko“ i mnoge druge.

Jedna učesnica protesta je, na majici, flomasterom napisala poruku: „Svi smo mi Pavle Cicvarić“.

„Nezadovoljan sam kompletnim stanjem u državi, u svim oblastima – od vrha države, izvršne vlasti…Toliko tih afera, a prave se kao da se to ne dešava“, ogorčen je Dragan Radović, jedan od učesnika užičkog protesta.

Posebno ga je, dodaje, pogodio napad predstavnika vlasti na studenta Pavla Cicvarića, samo zato što je govorio na jednom od protesta u Beogradu.

„Gledao sam današnju sednicu Narodne skupštine i toliko su me iritirali napadi na studenta Pavla Cicvarića i njegovu porodicu. To je strašno. Razmišljao sam o tome da li da dođem na večerašnji protest ali, kada sam video kako vređaju njega i njegovu porodicu, odlučio sam da dođem, da podržim i njega i njegovu porodicu“, svedoči za Danas Dragan.

Penzionerka Zorica Šarenac, poreklom Užičanka koja živi u Beogradu, kaže da je došla da podrži svoje Užičane, ali da je „razočarana malim brojm učesnika protesta“.

„Možda je u pitanju mala sredina, pa su ljudi uplašeni, ili im je, možda, dobro, pa ih protesti ne zanimaju“, kaže za Danas Zorica.

***

BONUS VIDEO – Miodrag Jovanović: Na kraju dana protesti moraju dobiti neku vrstu političkog ishoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare