Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Za 14 dana počinje nova školska godina, a aktuelna vlast, uprkos protestima sto hiljada ljudi, nije ispunila ni jedan zahtev protesta "Srbija protiv nasilja" i i dalje tvrdi da "sistem nije zakazao" kada su u pitanju tragedije u Beogradu i Mladenovcu koje su potresle čitavu zemlju, istakla je građanski aktivista Danijela Vujošević na 10. po redu protestu "Niš protiv nasilja".

„Država ništa suštinski neće promeniti jer ne sluša nastavnike, a ni nas roditelje. Neće se ništa promeniti, ako se mi kao društvo ne rešimo da promenimo ovaj sistem iz korena“, istakla je Vujošević.

Učitelj Dejan Petrović je istakao da kao prosvetni radnik sa dugogodišnjim iskustvom sa ogromnom zebnjom iščekuje početk novo školske godine.

„Događaji u Beogradu i u Mladenovcu su zavili sve nas u crno, a prosvetni sistem i celo naše društvo je ogoljeno. To smo svi videli i osetili, samo oni koju su za to najodgovorniji nisu. Oni i danas tvrde da sistem nije zakazao“, naglasio je Petrović.

Prema njegovim rečima, aktuealna vlast nije ponudila ni jedno suštinsko rešenje, a na sva moguća su se oglušili.

„Kao zamenu za nestručne i one koji nemaju dodirnih tačaka sa prosvetom, postavili su za ministarku prosvete penzionisanu psihijatricu. Nameće se pitanje šta može u prosveti da promeni penzionisani psihijatar bez prakse u prosveti“, rekao je Petrović.

On je kazao da građani moraju da insisitraju na besplatnom osnovnom obrazovanju koje im Ustav garantuje, a to pravo, dodao je Petrović, je pogaženo od strane ove vlasti, počev od Vlade Srbije, preko Ministarstva prosvete, lokalnih samouprava do direktora škola.

„Gruba procena je da u jednoj školi za jednu godinu, nakon prodaje udžbenika ostaje preko pet miliona dinara, a taj novac dele izdavač i direktor škole. U podeli naravno učestvuju i ostale strukture vlasti“, istakao je Petrović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Pokušaji da se prodaja udžbenika spreči, rekao je Petrović, i da obrazovanje barem u tom delu bude besplatno, su osuđeni, a Fondacija Kavčić koja svojim primerom želi da pokaže i dokaže da je moguće ostvariti pravo na besplatno obrazovanje je satanizovana.

Petrović je rekao da odgovornost za to što se udžbenici i dalje prodaju osnovcima, kao i za organizovanje papreno skupih đačkih ekskurzija, imaju i roditelji koji su to dozvolili, ali i uplašeni prosvetni radnici.

Profesorka Sunčica Ivanović kazala je da bi na pitanje kako funkcioniše visoko obrazovanje u Srbiji mogla da odgovori kratko „nikako“, dok bi na pitanje šta je to što ne funkcioniše mogla da priča satima.

Roditelji smatraju, kazala je Ivanović, da su rešili sve probleme kada njihova deca završe fakultet, ali zapravo tek tada ih očekuju ogromni problemi jer treba da pronađu posao.

„Kada vaša deca upišu master ili doktorske studije tek onda ih čekaju problemi. Danas je u Srbiji sramota reći da ste doktorirali, zato što imamo lažne doktore nauka i zato što imamo ljude koji ne da ne bi smeli da rade u nekim institucijama, nego ne bi smeli da prođu pored njih“, istakla je Ivanović.

Profesorka Marija Krstić kazala je da učenici kreću u školu za 14 dana, a nikada više nepoznanica nije vezano za novu školsku godinu.

„Od 6. juna, kada je završena prethodna školska godina, do sada ni jedna mera nije preduzeta ili barem javno objavljena. Nasilje vreba decu na svakom koraku na internetu, na ulici. Našoj deci smo ostali samo mi, njihovi roditelji i nastavnici“, istakla je Krstić.

Ona je kazala da je uprkos najavama, status prosvetnih radnika sve nezavidniji. Krstić je podsetila da su, uprkos svakodnevnim poskupljenjima, svi prosvetni radnici u Srbiji prošlog mesec dobili za 10 odsto umanjenu platu zbog godišnjeg odmora.

Organizatori protesta „Niš protiv nasilja“ najavili su za sledeći petak novo okupljanje ispred Gradske kuće.

***
BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare