Dragan Milić konferencija za novinare Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Privatna firma "BIG Data Technology" kojoj je Gradska izborna komisija u Nišu dala da broji glasove, prema podacima iz registra Agencije za privredne registre (APR) osnovana je 7. februara ove godine u Vrčinu, samo četiri meseca pre održavanja lokalnih izbora.

Kako je objavio N1 glasovi Nišlija brojani su putem programa firme „Big Data Technology“ i ranije. Članovi Gradske izborne komisije iz redova opozicije kazali su im da je ta firma izabrana na predlog predsednice Gradske izborne komisije Danijele Milićević, koja je rekla da je ta firma dala najpovoljniju ponudu.

Međutim, u pretrazi na portalu javnih nabavki nema podata koliko para iznosi ta „najpovoljnija ponuda“.

Kako piše Insajder posao je firma dobila bez tendera. Takođe navode da je softver koji koriste razvio bivši zaposleni Republičkog zavoda za statistiku matematičar Miroljub Kostić.

U izjavi za Insajder, Kostić na pitanje kako je i zašto firma koja jeosnovana tek pre četiri meseca osnovana bez tendera dobila posa, kaže da se njegov softver već 20 godina koristi širom Srbije, a da je posle njegovog odlaska u penziju nastavio da nudi softvere opštinama.

„Nije usmenim putem dogovoreno, ja sam svim opštinama jedno mesec dana pre izbora poslao pisano ponudu, gde ja nudim zu uslugu, predstavio sam se ko sam šta sam, mnoge opštine su se setile moga imena, i opštine koje su bile zainteresovane da nastave saradnju sa mnom, nastavile su u tom domenu“, kaže Kostić.

Prema podacima iz registra APR-a vlasnik firme koja broji glasove u Nišu je Miloš Ristić, a „BIG Data Technology“ osnovan je 7. februara 2024. godine, samo četiri meseca pre održavanja izbora.

Kako se radi o tek osnovanoj firmi finansijski izveštaji još uvek ne postoje. Takođe, na portalu javnih nabavki nema podataka da je ta firma dobila još neki posao.

Portal Nova.rs uputila je poziv Ristiću kako bismo saznali kako je njegova firma dobila posao i koliko je iznosio taj tender, međutim, on se na naše pozive nije javljao.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan da prokomentariše to što sada u Nišu privatna firma broji glasove, Dragan Milić jedan od predstavnika opozivije u tom gradu rekao je da ga to uopšte ne zanima.

„Mislim da je to potpuno periferno pitanje, zamajavanje. Da li broje Pera, Janko ili Marko je potpuno nevažno, možemo da brojimo to 30 ili 40 puta, mi imamo zapisnike. Znači može svako to da to sabere ko imao makar srednje dobrog profesora matematike, sračunaće 197 zapisnika. Da li je to firma „Big data“ ili „Small data“  je potpuno sekundarno pitanje. Mislim da je to odvlačenje pažnje od suštine, a suština je da na dva biračka mesta imamo teške prekršaje. To je biračko mesto broj 10 i broj 18 i na ta dva biračka mesta, po svim pravilima, izbori moraju da se ponove. Ljudi stalno kritikuju kako mi verujemo u pravnu državu. Da, verujemo u pravnu državu, jer Srbija nije Severna Koreja“, rekao je Milić za N1.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanič/Nova.rs

Šta se dešava u Nišu?

Po završetku izbora Gradska izborna komisija u Nišu donela je 3. juna odluku o preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu grada. Samo nedelju dana kasnije, odnosno 10. juna, još jednom je usvojila istu odluku, što su predstavnici opozicije ocenili kao protivzakonito i nesvakidašnje.

Prema tim odlukama koalicija okupljena oko SNS osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat, navodi se u izveštaju sa sednice GIK Niš objavljenom na sajtu RIK-a.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon dve odluke o preliminarnim rezultatima, po kojima lista okupljena oko SNS ima većinu za formiranje vlasti u Nišu, GIK je odlučio da će ipak da poništi te rezultate.

Međutim, odlukama tu nije kraj.

Komisija je po poništenju preliminarnih rezultata naložila privatnoj firmi “BIG Data Technology” da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i da na osnovu toga predloži GIK-u donošenje nove odluke o utvrđivanju rezultata.

I dok komisija ide nekim svojim putem, Niška opozicija je po drugi put uputila žalbu Višem sudu u Nišu, kojom traži ponavljane izbora na dva biračka mesta (broj 10 i 18 u opštini Medijana) i zahteva od suda da donese konačnu odluku po tom pitanju. Viši sud ima rok do sutra da odluči po žalbi, te će se tad saznati da li će izbori biti ponovljeni.

Takođe, opozicioni predstavnici podneli su krivične prijave protiv predsednice GIK Danijele Milićević i predsednika biračkom mesta broj 10 u opštini Medijana Ivice Stojanovića zbog falsifikovanja zapisnika.

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Niša Danijela Milićević
Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Podsećamo, po završetku izbora i prebrojanih 100 odsto glasova četiri opozicione liste imale dovoljan broj mandata za formiranje većine u gradu Nišu. Samo nekoliko sati kasnije došlo je do preokreta, pa je većina pripala Srpskoj naprednoj stranci.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare