Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, N1

Počevši od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića pa do predsednika Aleksandra Vučića, danima unazad stižu izjave da će policija u slučaju blokada i protesta zbog Rio Tinta reagovati, tako što takve događaje neće dozvoliti. Aktivistkinja udruženja “Ne damo Jadar” Marijana Petković kaže za Nova.rs da oni ove izjave vide kao pretnje, ali da ih to neće obeshrabriti.

Nakon održanog protesta u Loznici na kom je iznet zahtev da se u roku od 40 dana usvoji zakon kojim bi bila zabranjena geološka istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Republici Srbiji i najavljene blokade železnica ukoliko se to ne ispuni, predstavnici vlasti zapretili su organizatorima iz ekoloških udruženja.

Najpre je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao da policija neće dozvoliti nerede, blokade pruga i puteva koje pominju protivnici iskopavanja litijuma u Srbiji i ocenio da oni politizuju situaciju.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zatim je predsednik Aleksandar Vučić otišao korak dalje.

„I nećemo biti ni blizu brutalni kao u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto ili ne znam šta… Mi smo tu vrlo tolerantni i čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte“, poručio je Vučić iz Londona.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Posle predsednika oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović – Handanović.

„Napretka zemlje nema ako ne držimo korak sa inovacijama modernog doba, posebno u borbi sa klimatskim promenama i kritičnim sirovinama. Napretka nema ni bez zdrave debate i dijaloga kojima su osnova naučne činjenice i gde reč daje struka, a ne ulica”, poručila je ministarka u interjvuu za NIN.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović
Foto:TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović/

A kako ove izjave vide oni koji se bore protiv iskopavanja litijuma?

“Meni više liče na pretnju i onu finu suptilnu poruku, ali mi definitivno se ne brinemo, jer smo mi ustali na mnogo veću zver nego što je to policija ili predsednik Vučić, svako će raditi svoj posao“, kaže za Novu Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Marijana Petković , Protest u Loznici „Ne damo Jadar“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

I poručuje im da sat otkucava.

Dok dati rok polako ističe predstavnici vlasti ne gube vreme, dok upućuju pretnje onima koji se ne slažu sa idejom iskopavanja litijuma u Srbiji, oni i otvoreno agituju za Rio Tinto i čine sve što je u njihovoj moći da obezbede pravni okvir po kom će biti omogućeno da ta kompanija nastavi da radi.

Tako je, podsećamo, najpre Ustavni sud poništio odluku Vlade Srbije o zaustavljanju projekta „Jadar“, eksploatacije rude litijuma na zapadu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon te presude Ustavnog suda, Vlada nije čalisa ni časa pa je u utorak donela Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Premijer Srbije Miloš Vučević komentarišući taj potez Vlade kaže:

“Mi smo se vratili na period 2022. godine pravno-tehnički a da li će i kada će biti izdate dalje dozvole, mišljenja, elaborati, procene to je nešto što nas tek očekuje”.

Miloš Vučević, Sednica Vlade Republike Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Danas očekuje predstavnike vlasti i razgovor sa kancelarom nemačke Olafom Šolcom i potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem po pitanju litijuma, kao i potpisivanje Memoranduma, ali spisak gostiju se ne završava na ova dva vizoka zvaničnika.

„Doći će predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj, doći će predsednici KFV-a, Italijanske razvojne banke, ono što je iznenađenje doći će glavni šef Mercedes-Benza“, najavio je Vučić.

Čini se da je vlast veoma čvrsta u nameri da se kopa litijum, ali i da u svemu tome imaju podršku sa zabada, te se postavlja pitanje da li je moguće po drugi put da stave tačku na projekat „Jadar“?

“Naravno da je moguće, što se nas lično tiče, to je bilo mnogo ranije dogovoreno, ali mi da ne mislimo da možemo da ih zaustavimo ne bismo ovo ni radili”, zaključuje Petković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare