Miloš Nešić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Skupština gradske opštine Medijana, jedine opozicione opštine u Srbiji, formirala je danas komisiiju koja će proveriti trošenje budžetskih sredstava od 2020. godine do 2024. godine, kada je vlast u toj opštini imala Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima.

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić i predsednik Skupštine opštine Medijana Miloš Nešić istakli su da će komisija proveriti da li su budžetska sredstva trošena u skladu sa zakonom i obojica potvrdili da su nakon preuzimanja vlasti u najećoj niškoj opštini imali neprijatnosti sa ljudima koji su im pretili i tražili plaćanje nekih usluga koje su obavili tokom predizborne kampanje za prethodno opštinsko rukovodstvo.

PROČITAJTE JOŠ...

Miloš Nešić kazao je da su Đurić i on bili zajedno na sastanku kada je došao čovek i pretio zbog neisplaćivanja sredstava.

„Čovek je došao i rekao da je radio neke stvari tokom kampanje i da to treba sada kroz ugovor da mu se isplati. Dolaze i drugi ljudi sa pretnjama da moraju da im se isplate sredstva za neke stvari koje su radili mimo ugovora“, izjavio je Nešić.

On je rekao da je Državna revizorska institucija (DRI) u poslednje tri godine bila tri puta u opštini Medijana i sva tri puta su dala maltene najvišu ocenu.

„Međutim, kada smo se osvrnuli na to na šta su se odnosili ti izveštaji shvatili smo da oni nisu gledali celokupno poslovanje. Poslednji izveštaj DRI odnosio se na to da li su otklonjene nepravilnosti koje su ustanovljene 2013. godine. Te nepravilnosti jesu otklonjene, ali vidimo neke stvari koje su rađene bez poštovanja procedura“, istakao je Nešić.

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić rekao je da komisija ima zadatak da u naredna dva meseca proveri da li se i šta protivzakonito radilo u prethodnom periodu.

„Kada smo preuzeli odgovornost za vođenje opštine Medijana nas je zaista sačekalo puno ugovora koji su morali da budu isplaćeni, a prvi je bio ugovor sa Telekomom. Imali smo neprijatan razgovor sa privrednikom koji je imao neki ugovor sa enormnom cifrom. Proverii smo verodostojnost tog ugovora i nismo želeli da nastavimo sa tim. Ono što je realizovano biće plaćeno, a ono što nije realizovano neće biti plaćeno“, izjavio je Đurić.

On je rekao da će komisija proveriti svaki ugovor i svaku poziciju u budžetu od 2020. godine do 2024. godine i izveštaj će dostaviti opštinskom veću i javnosti.

„Novinari su ukazivali na neke klupe koje su plaćene 144.000 dinara. Da li te klupe zaista toliko vrede? Osoba koja je prodala te klupe je ubrzo nakon toga zatvorila tu firmu. Mnogo je nejasnoća. Komisija će reći da je sve u redu ili nije zarad svih nas, zarad istine i interesa stanovnika opštine Medijana“, naglasio je Đurić.

Doktor dr Dragan Milić, šef odborničke grupe istoimene grupe građana u opštini Medijana, rekao je da će zahvaljujući izveštaju komisije moći da se vidi da li su neke stavke u budžetu predimenzionirane ili nisu.

„Ono što mi vidimo i gde može da se napravi ušteda je ono što ja smatram bahatošću, a to je da su se pare trošile po kafanama, za mobilne telefone, za službene automobile i za komisije koje nisu ništa radile“, izjavio je dr Milić.

Predsednik opštine Medijana od 2020. godine do 2024. godine Nebojša Kocić rekao je da su u tom periodu rad opštine dva puta kontrolisali budžetski inspektori, a tri puta Državna revizorska institutcije.

„Dobili smo mišljenje sa rezervom, a to je praktično pozitivno mišljenje jer ni jedna opština u Srbiji nije dobila pozitivno mišljenje, možda eventualno jedna. Konstrolisali su nas od 2013. godine pa naovamo, morali smo sa krova spuštamo dokumentaciju i iz 2008. godine. Ukoliko Državna revizorska institucija da pozitivno mišljenje mislim da je to najvalidnije zato što su oni najviši organ koji je nadležan za kontrolu jedinica lokalne samouprave“, istakao je Kocić.

On je rekao da Poslovnik i Statut opštine Medijana ne predviđaju postojanje Komisije za analizu trošenja budžetskih sredstava i da moraju najpre ta dva dokumenta da budu promenjena da bi komisija bila formirana.

Odbornici opštine Medijana doneli su odluku o formiranju komsije čiji će predsednik biti Bojan Mitić, sudski veštak u oblasti finansija, a članovi Srđan Nonić, građanski aktivista i Bogoljub Nikolić, višegodišnji finansijski direktor u nekoliko firmi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare