Foto: FoNet/Milica Vučković

Opozicioni političari i deo predstavnika Srba sa Kosova i Metohije formiraće zajednički tim, kao i anketni odbor koji će imati za cilj raskrinkavanje politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Kosovu, kao i kontrolu trošenja novca koji stiže tamošnjim Srbima. To su neke od odluka donete minulog vikenda u Beogradu na okruglom stolu koji je okupio upravo Srbe sa Kosova i opozicione političare.

U jeku krize na Kosovu i Metohiji nakon zatvaranja dela preostalih srpskih institucija, o tome šta dalje govorilo se u Beogradu.

O Kosovu se još uvek nije raspravljalo u Skupštini, ali jeste za okruglim stolom koji sagovornici „Nove“ ocenjuju kao značajan događaj koji predstavlja korak napred.

Pomenutom okruglom stolu su, pored predstavnika koje je okupilo Srpsko nacionalno veće, sa Kosova prisustvovali još i Branimir Stojanović, kao i Milija Biševac iz Srpskog narodnog pokreta, Nenad Radosavljević, kao i Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Od zvaničnih opozicionih političara, za okruglim stolom bili su lider SSP Dragan Đilas, lider stranke SRCE Zdravko Ponoš, Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Borko Stefanović iz SSP, Miloš Parandilović iz Novog lica Srbije, Miloš Jovanović iz Novog DS , Aleksandar Ivanović iz NPS-a, Pavle Grbović iz PSG-a, Branimir Nestorović iz „Mi – Glas naroda“, Nemanja Šarović i drugi.

Skupu je prisustvovalo više eksperata, profesora, kao i civilnih aktera, poput Slobodana Samardžića, Đorđa Vukadinovića, Miloša Kovića, Miroslava Parovića.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Na samom početku prikazan je kraći film u kojem se zapravo citiraju reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz 2018. godine o tome kako praktično nema Srba u tri mesta na centralnom Kosovu, a potom i demantiji meštana, koji su kritikovali ovu poruku predsednika Srbije.

Mnogo više od običnog skupa

Doktor Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM u razgovoru za Novu kaže da ovaj skup ima poseban značaj.

„Ovaj skup u subotu bio je mnogo više od običnog skupa, zato su to i režimski mediji zaobišli. Ono što je bitno da se kaže je da su sve opozicione stranke koje su bile pristutne, rekle da ne prihvataju nezavisno Kosovo. Sve stranke su na svoj način rekle da je Aleksandar Vučić vodio katastrofalnu nacionalnu politiku i da je on glavni krivac za sva loša dešavanja“, rekao je Jakišić.

Marko Jakšić, okrugli sto na temu Kosovo i Metohija – između okupacije i izdaje državnog vrha Republike Srbije Foto:Milica Vučković/FoNet

Dodao je da su učesnici skupa uporedili kako Srbi žive danas na Kosovu, a kako su živeli 2012. godine.

„Aleksandar Vučić, iako nije zadužen za to, vodio je lošu nacionalnu politiku, a nije imao pravni pogram, jer je da ga je imao, morao bi da ga poštuje“, poručio je sagovornik lista Nova.

Dotakao se i Srpske liste rekavši da je ona nebitna.

Foto: Nova.rs

„Srpska lista je nebitna jer nije autonomni faktor, ona je ispružena ruka Srpske napredne stranke i nema političku snagu. Ona je društvo zaduženo za odbranu lika i dela Aleksandra Vučića. Nisu tu da bi zastupali interese Srba“, kaže Jakšić.

Podvlači da je ono što boli sadašnju vlast jo što je skupu zaključeno da neće ostati samo na okruglom stolu.

„Formiraće se jedan zajednički tim i biše još puno aktivnosti na tom planu koje treba da pokažu na licu mesta sva nedela predsednika Srbije kada je u pitanju KiM, Zato je ovaj skup značajan. Mali detalj koji je bitan. To je izjava predsednika Srbije da naša zemlja troši 600-800 miliona evra godišnje za potrebe Srba na KiM, isto je potvrdio i Milan Ćulibrk iz Radara, a i Vučić je više puta citiran. Postavljeno je pitanje na samom skupu da se formira poseban anketni odbor koji bi trebalo da utvrdi gde su otišle te pare, to je ogroman novac. Da se vidi da li je Kosovo protočni bojler da se ta sredstva vrate nazad“, ističe sagovornik Nove.

PROČITAJTE JOŠ

Jakšić je podsetio da je 2012. godine po dolasku SNS na vlast formiran anketni odbor koji je kontrolisao trošenje novca za Kosovo u vreme demokratske vlasti.

„Na svu sreću, iako je taj anketni odbor radio godinu dana, nikakvog nepravilnog rada u trošenju novca nije bilo.

O kontroli trošenja novca koji ide Srbima na Kosovu, nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući svoje mere i zahteve u vezi sa Kosovom, a nedugo nakon što je Kosovska policija u sinhronoj akciji pozatvarala deo preostalih srpskih institucija na severu.

Aleksandar Ivanović iz Narodnog pokreta Srbije kaže za Novu da je skup koji se održao u subotu izuzetno značajan i da su svi učesnici saglasni da se ništa značajnije nije dogodilo u prethodnom periodu.

Duško Kuzović i Aleksandar Ivanović Foto: FoNet/Milica Vučković

„To kažem jer je poslednjih 12 godina SNS pokušala da apsolutno eliminiše sve glasove sa KiM koji su drugačije mislili do predstavnika Srpske liste. Upravo su predstavnici Srpske liste njihovi imenovani članovi partije. U tom smislu, jučeršnji skup je značajan, on je okupio sve opozicone parlamentarne stranke u Srbiji, kao i pojedince koji su svoje karijere posvetili rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Tu je imalo šta da se čije“, kaže Ivanović.

Navodi da je opšti zaključak ono što mogu i da vide svi građani Srbije, a to je opšti krah politike o Kosovu vođene tokom 12 godina vlasti SNS.

„Dodao bih da to nije politika koja je imala neke pogrešne proračune i korake, to je politika vrlo precizne agende ustupanja svih srpskih interesa albanskoj strani u dogovoru sa međunarodnom zajednicom u zamenu za opstanak na vlasti. Sada smo se našli u situaciju gde su i najveći poslušnici SNS na KiM svesni posledica i da tamo nema ni S od Srbije, a da u drugom koraku neće biti ni Srba“, upozorava Ivanović.

Protest u Kosovskoj Mitrovici Foto:TANJUG/ STR

On podvlači da je subotnji skup samo početak i da je neophodno da bude što više takvih susreta.

„Moja poruka Srbima sa KiM bila je da pokušaju da pod kišobranom Srpskog nacionalnog veća da okupe sve političke aktere na Kosovu i pojedince koje ne gravitiraju ni ka politici Aljbina Kurtija, ali ni prema ovakvoj politici koja dolazi iz Beograda. Mislim da je to značajno, jer tako će postati glas i faktor za međunarodnu zajednicu, ali i za Beograd, jer ih više neće moći ignorisati“, kaže Ivanović dodajući da je SNS do detalja razradila mašineriju koja medijski diskredituje svakog ko se usprotivi njihovoj politici, pokušavajući da nametnu svoju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare