Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na testnoj vožnji brzom prugom Beograd-Subotica. Predsednik poručio “nećete otvoriti stanicu, dok ne stavite table na mađarskom jeziku”. Vučić kaže “prosvetari će biti zadovoljni, to su korektni i pošteni ljudi”. Predsednik obelodanio da je Partizanu u narednih sedam dana potrebno 10 miliona evra, kako bi ispunio preduslove za dobijanje evropske licence… U naredna tri, četiri meseca dolazi italijanska premijerka Đorđa Meloni, rekao je predsednik. I tako u nedogled. Aleksandar Vučić je malo predsednik, malo premijer, pa onda ministar spoljnih poslova, privrede, prosvete, sporta… Šta za to vreme radi Vlada Srbije? Ništa ozbiljno…

Sudeći prema vestima i naslovima u medijima, od aktuelne Vlade koju predvodi Miloš Vučević ne zavisi gotovo ništa u ovoj državi. Sve krupne odluke donosi i javnosti saopštava predsednik države. I nije to ništa novo, ali je sad najočiglednije od 2012. godine i dolaska SNS na vlast.

U toku je poslednja faza u procesu prelaska Srbije iz države u fazu apsolutne vladavine jednog čoveka.

Država služi samo jednom građaninu

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da smo prethodnih godina pričali o propasti Skupštine, zatim o propasti sudske grane vlasti, a da se sad privodi kraju i proces unitavanja izvršne vlasti.

Foto: Nova

“Posledice su katastrofalne. Mi smo svi kompletno taoci volje jednog čoveka. Ne možete da ostvarite nijedno pravo ako vam on ne dozvoli”, kaže Popović za Novu i dalje navodi.

“To je neminovna posledica puta koji smo prošli od 2012. do danas, a koji podrazumeva uspostavljanje lične vlasti u svim segmentima društva. Formira se taj stav da je dovoljno da imate vođu, sve ostalo je fasada. Pre svega, imamo fasadu od institucija, koje su zapravo tu samo da bi podržale vođu. Mi smo u potpunosti odustali od ideje države u službi građana. Ovo što mi imamo je suprotnost državi. Država više nije tu da služi građanima, već samo jednom čoveku i njegovom najbližem okruženju”.

Da je predsednik preuzeo sve u ovoj državi, najbolje se vidi kad uporedimo spisak aktivnosti Aleksandra Vučića i listu onih za koje su zaduženi premijer i ministri.

Kad premijer i predsednik zamene uloge

Kad je reč o premijeru Milošu Vučeviću, na sajtu Vlade Srbije može se pročitati da je prethodniih dana razgovarao sa predstavnicima ruske energetske kompanije “Roseti” o mogućnostima saradnje. Sadio je drveće na Košutnjaku na obeležavanju 33 godine Srbijašuma. U društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika obišao je vrtić u Srpcu. Prisustvovao je Povlenskom saboru i otkrivanju spomenika ocu Justinu Ćelijskom. Na “Grožđebalu” u Sremskim Karlovcima, obećao je podsticaj države za vinarije…

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Za to vreme, predsednik države obavljao je njegov i posao njegovih kolega iz Nemanjine 11.

Tako se Aleksandar Vučić prethodnih dana sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, obišao je završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici i prisustvovao je otvaranju pristupne saobraćajnice od Gornjeg Milanovca do Takova. Pričao je o platama prosvetara, obećao rešenje, govorio o pljoprivrednicima, situaciji u sportskim klubovima, skupštinskoj sednici o litijumu itd.

Aleksandar i Tamara Vučić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Reč, dve o nadležnostima

Idealna prilika da se podsetimo nadležnosti predsednika države.

Predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade kad god se bira nova Vlada i pri tom je dužan da predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor Vlade.

Predsednik Republike može vratiti Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje ako smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

Predsednik Republike može, u skladu sa Ustavom i zakonom, da raspusti Narodnu skupštinu na obrazloženi predlog Vlade i pri tom donosi odluku kojom raspisuje izbore za narodne poslanike.

Predsednik Republike ukazom proglašava zakon, raspušta Narodnu skupštinu, postavlja i opoziva ambasadore Republike Srbije, daje odlikovanja i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Odlukom predsednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, daje pomilovanja, imenuje generalnog sekretara predsednika Republike, šefa Kabineta predsednika Republike, savetnike predsednika Republike i druge funkcionere u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare