Još jedni izbori u Srbiji su prošli, na njima je ponovo bilo zabeleženo mnogo nepravilnosti, a pobeda opozicije u Nišu, Čačku i nekoliko beogradskih opština preko noći je volšebno pretvorena u poraz. Konkretne reakcije međunarodne zajednice nije bilo. Slučajno ili ne, ovo “zatvaranje očiju” ubrzalo je oživljavanje priče o iskopavanju litijuma u Srbiji, prodaju zgrade Generalštaba, aktiviranje “klinički mrtvih” pregovora s Prištinom, a imalo je izvesnog efekta i na Republiku Srpsku. Mišljenje sagovornika Nove je da sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude “ispunjavao ono što je Zapadu važno”, nikoga od njih suštinski neće zanimati ni krađa izbora, ni primena preporuka ODIHR, a ni vladavina prava…

Po starom dobrom običaju, čim su proglašeni konačni rezultati nedavno održanih lokalnih izbora u Srbiji, krenulo je da se kuva. Sve neprijatne teme “oživele” su preko noći.

Pre svega ona za građane Srbije najosetljivija – rudnik litijuma.

Reč, dve o Rio Tintu

Najpre je “Fajnenšl tajms” objavio da se predsednik Srbije sprema da da „zeleno svetlo“ kompaniji Rio Tinto.

Vučić je za Fajnenšl tajms rekao da izgleda da su „nove garancije“ Rio Tinta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Ako sve isporučimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić za Fajnenšl tajms i dodao da je projektovano da rudnik proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo „dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila”.

Zatim, Rio Tinto sasvim slučajno objavljuje preliminarne nacrte Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“, kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

„Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat ‘Jadar’ može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine. Nacrti danas objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada“, naveli su u svom saopštenju.

Opet se javlja Fajnenšl tajms, koji pre nekoliko dana objavljuje pismo više od 40 eksperata i grupa civilnog društva u Srbiji, u kojem potpisnici upozoravaju da kada je novac u pitanju, EU i njeni politički lideri su spremni da zažmure i ignorišu volju građana Srbije. Tako što sarađuju sa Aleksandarom Vučićem i igraju geopolitičku igru oko kontroverznog rudnika, čemu se suprotstavlja na stotine hiljada ljudi u Srbiji.

Potpisnici dalje ukazuju da studija „Rio Tinta“ o životnoj sredini, objavljena prošle nedelje, nije deo nijedne srpske ekološke regulatorne procedure.

„Štaviše, Vučić ne može da da zeleno svetlo ’Rio Tintu’ jer projekat nema zakonsku osnovu i sve dozvole su mu poništene i jer je to van zakonske nadležnosti njegovog predsedništva“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Međutim, vlast se na to ne obazire i državni vrh na čelu sa predsednikom države i predsednicom Skupštine Anom Brnabić danima radi kampanju za kompaniju Rio Tinto.

Isto kao što se ne obazire na protivljenje građana i struke da se sruši zgrada Generalštaba i proda zetu Donalda Trampa Džaredu Kušneru za izgradnju hotela.

Lagana šetnja Beogradom

Dok se najavljuju protesti u Beogradu, a direktorke Republičkog i Beogradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnose ostavku jer im je traženo da skinu zaštita sa kompleksa Generalštaba, predsednik Vučić i ministar finansija Siniša Mali sa Kušnerom šetaju Beogradom.

“Kušner je meni predstavio projekat za velelepni hotel u Beogradu koji će doprineti da naša prestonica postane centar ovog dela sveta, koji će se na globalnoj mapi pozicionirati kao nezaobilazna destinacija i poželjno sedište za najveće korporacije, univerzitete i međunarodne institucije, ali i nadahnuće za umetnike, naučnike i nadasve mlade ljude iz svih krajeva sveta“, objavio je Vučić uz sliku sa Trampovim zetom.

Da li je u toj šetnji Kušner “pikirao” još nešto tek ćemo videti, za sad je gotovo izvesno da ode Generalštab.

Šta se još dešava u zemlji Srbiji posle izbora?

Oživljavaju se naprasno pregovori s Prištinom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani su u Brisel 26. juna na novu rundu dijaloga.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Od novembra prošle godine kad su imali razgovore sa predstavnicima Evropske unije, na odvojenim sastancima, nije bilo pomena od razgovora. Što je možda i razumljivo, jer smo u međuvremenu imali dve ture izbora. Decembarske i junske.

Na posletku, ne treba iz vida izgubiti ni Svesrpski sabor, koji je održan 8. juna u Beogradu, a koji su organizovali predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, uz blagoslov patrijarha Porfirija.

Nakon toga, mogli su se čuti glasni komentari da je Vučić na ovaj način praktično “ukinuo” Dan Republike Srpske koji se održava 9. januara, a koji je godinama “prst u oko“ Zapadu.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za Novu kaže da upravo zbog svega navedenog taj isti Zapad godinama “gleda kroz prste Vučiću”.

„Baš njih briga za primenu preporuka ODIHR“

“Vučić radi sve ono što rade i druge vlasti, a to je da neugodne teme ostavljaju za posle izbora. Naneugodnija tema u ovom trenutku u Srbiji, svakako su Rio Tinto i iskopavanje litijuma. Ako pričamo o vladavini prava, slobodi medija i sličnim temama to građane puno ne dotiče. Takve teme neće birače odvratiti od toga da glasaju za SNS. Međutim, kad je reč o nečemu njima opipljivom, kao što su zagađenje vazduha, vode, zemlje od koje žive, onda postaju itekako zainteresovani. Setite se samo kako su prošlog puta Rio Tinto i Zakon o eksproprijaciji podigli i kuku i motiku, pa je Vučić bio prinuđen po prvi put da ustukne i nije potpisao zakon”, kaže Popov i dalje navodi:

“Sad se pokazalo da ta opasnost i dalje postoji. Pitanje je koliko će opozicija, a tu pre svega mislim na Aleksandar Jovanovića Ćutu i Sava Manojlovića, uspeti da se izbori. Tim pre što se sad zna da se iza svega krije Evropska unija”.

Foto: Medija centar Beograd; Aleksandar Popov

Pored litijuma, opet je na stolu još jedna neprijatna tema, a to je nastavak pregovora s Prištinom.

“Kako ide proces normalizacije odnosa s Prištinom, najbolje smo videli po tome što je zabranjeno održavanje festivala “Mirdita, dobar dan”. E sad se opet zakazuje sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, a tema mogu biti novi ustupci i da počne ozbiljnije da se primenjuje dogovor iz Ohrida.. Pre svega da Srbija ne zaustavlja pristup Kosova međunarodnim organizacijama. Na sve to, idu i američki izbori gde će najverovatnije pobediti Donald Tramp, a znamo da je Generalštab prodat njegovom zetu i logično je da ni novu američku administraciju neće zanimati šta se zaista dešava u Srbiji. Da zaključim, baš njih briga i za primenu preporuka ODIHR i za izbornu krađu i za vladavinu prava… Sve dok Vučić ispunjava ono što je njima bitno, gledaće mu kroz prste”, kaže Popov.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare