Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, Shutterstock

Grupa Socijalista i demokrata (S&D), druga po broju poslanika u Evropskom parlamentu, pozdravila je uvođenje sankcija direktoru BIA Aleksandru Vulinu od strane SAD i pozvala EU da učini isto.

“Pozdravljamo odluku SAD da sankcioniše Aleksandra Vulina – direktora srpske Bezbednosno-informativne agencije, bivšeg ministra odbrane i unutrašnjih poslova i Putinovog eksponenta u Srbiji”, objavila je grupa na Tviteru.

Podsetimo, SAD donele su odluku da uvedu sankcije Aleksandru Vulinu, koji je poznat kao marioneta zvanične Moskve.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Vulin je umešan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

“Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućujući maligni uticaj Rusije, čime je umanjena bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, a Rsuiji obezbeđena platforma za dalje širenje svoj uticaja u regionu”, piše na sajtu Ministarstva finansija.

PROČITAJTE JOŠ....

Komentarišući odluku SAD, Vučić je rekao da to nije učinjeno zbog nekakvog kriminala, već Vulinovog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Pored toga, dodao je da će u četvrtak detaljno govoriti o poziciji Vulina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare