Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Narodna poslnica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Boru Irena Živković poslala je otvoreno pismo ministru Zaltiboru Lončaru u kome ga je upitala zbog čega u Srbiji nikada nije urađena nijedna studija procene uticaja na zdravlje od kada postoje Zakon o javnom zdravlju i Strategija zdravlja koji to zahtevaju.

„Nije urađena ni u projektu Jadar, a bili ste dužni zakonski, ali nije ni u projektu Bor“, navodi ona u pisanoj izjavi.

Ona tvrdi da u Boru deca dišu arsen i kadmijum 30, nekad i 40 puta preko prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti.

„Arsen je kancerogen, ali, znate i sami, da tu govorimo i o bolestima srca, krvnih sudova, disajnih organa, pa i šećernim bolestima. Kao lekaru, jasno Vam je, da olovo, koje je takođe prisutno u Boru, najviše utiče na decu, a tu govorimo o razvojnim poremećajima, kognitivnim poremećajima, psihomotornim kašnjenjima u razvoju“, objašnjava narodna poslanica.

Irena Živković Foto: N1

Poslanica piše da stručni ljudi kažu da treba pratiti stanje dece toksikološkim analizama i da treba hitno sprovesti mere unapređenja zdravstva, a takođe i da je potrebno hitno smanjenje zagađenja na osnovu samog monitoringa.

„Eto posla za Vaš tim koji ste reklamirali u svim medijima, eto prilike da pokažete kako ćete se odnositi prema Jadru, sprovedite to“, stoji u pismu.

Živković je Lončaru u pismu postavila i pitanje zašto država nije uradila nijednu Studiju o uticaju na zdravlje i zašto njoj niko ne odgovara na poslaničko pitanje koje je postavila Ministarstvu zdravlja još 17. jula?

Pročitajte još:

„Prešli ste sve zakonske rokove za odgovor, pa ću isto pitanje postaviti ponovo: Zašto još uvek nije počela sa radom toksikološka laboratorija u Boru, za čiju je opremu grad opredelio sredstva i koja je bila deo Kratkoročnog akcionog plana grada Bora na koji je ministarstvo dalo odobrenje i saglasnost?“, dodaje poslanica u pismu.

Njoj se čini, kako piše, da ministar svesno ne želi da spreči oboljevanje borske dece nepreduzimanjem mera koje struka predlaže, jer bi time onda ministar „priznao“ da se u Boru dešava trovanje.

„Za mene to znači saučesništvo u svesnom ugrožavanju ljudskih života. Molim Vas, demantujte me delima“, navodi se u završnom delu teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar