Postizbornu enigmatiku u Nišu, gde su i vlast i opozicija proglasile pobedu i proslavile svoj uspeh, najverovatnije će političkom odlukom razrešiti predsednik i najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić. On je već natuknuo da bi izlaz iz situacije mogli da budu novi ili ponovljeni izbori, što je model koji su Beograđani već videli posle 17. decembra. U toj situaciji, naprednjaci ne žele da priznaju poraz, a umesto toga odlučuju se za novi izlazak na birališta, gde svoju stranačku mašineriju ubacuju u "šestu brzinu" i pojačavaju pritisak i inženjering.

U izbornoj noći u Nišu smo čuli od opozicije da je grad oslobođen, a već sutradan smo od naprednjaka videli proslavu uz trubače i “nesnađenog” odbornika Ruske stranke koji im je obezbedio većinu.

Dok se čekaju odluke suda na brojne prigovore opozicionara, još uvek nad Nišom lebdi pitanje ko će formirati vlast. Bestežinsko stanje, u kojem je nejasno da li će naprednjaci još jednom “osvojiti” sve poluge moći ili će opozicija dobiti prvu veliku bitku posle 2012. godine, gotovo izvesno razrešiće predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

U kom pravcu razmišlja najmoćniji član SNS, jasno je nakon njegove izjave da su niški naprednjaci požurili sa slavljem i trubačima i da ako treba mogu ponovo na izbore da idu.

“Što morate trubače da dovodite već drugi dan? Pustite druge da to rade, vaš je posao kako ćemo da dovedemo nove investitore u Niš. Sedite, razgovarajte s njima. Sedite, razgovarajte o svemu. Prebrojte glasove sto puta. Ako idemo na nove izbore, mi ćemo pobediti mnogo ubedljivije”, poručio je predsednik na Javnom servisu, gde se po sopstvenom priznanju nije osećao prijatno.

Tihomir Perić Foto: Printscreen/N1

Da je situacija daleko od jasne potvrđuju brojni dokazi: opozicija je podnela prigovore da su prepravljani zapisnici, da su se desile brojne nepravilnosti, a jedan mandat “viška” za SNS donela je Ruska stranka u kojoj je retko ko i bio u Moskvi, a izlišno je i govoriti o tome da tamo niko ne govori ruski jezik. Bez obzira na to, mandat su dobili i svoj glas dali su SNS.

Naprednjaci neretko ističu pitanje legitimiteta, pa bi njihova strategija vrlo lako mogla da bude upravo ono što je predsednik natuknuo na RTS – polako sa slavljem, možda će ipak biti novih izbora.

Isti takav predlog videli smo pre šest meseci nakon decembarskih izbora u Beogradu. I tada se nije išlo na formiranje većine, samo je umesto Rusa u Beogradu postojao pokret Branimira Nestorovića, koji umesto niškog političara Tihomira Perića, ipak, nije želeo da uđe u koaliciju sa naprednjacima.

Miloš Vučević, Aleksandar Vučić, Aleksandar Šapić, Ivica Dačić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Odmah nakon izborne noći, ali i tokom celog januara slušali smo najave da ćemo još jednom na birališta, da vlasti nema ako nema legitimiteta, ali i obećanje da ako bude izbora, pobeda će biti još glamuroznija.

Šta se krije iza beogradskog recepta za niški problem?

Dok traju postizborne turbulencije i kakofonija sa obe strane političke scene, vlast pominje nove izbore, na kojima je prema pređašnjem iskustvu dokazano da vlast ima više resursa, ljudska i “kiseonika za borbu za osvajanje vlasti.

Već na samo pominjanje novih izbora mobilišu se birači, pritiska javno mnjenje, koncentrišu resursi na znatno manji broj biračkih mesta i to sve kako bi se zadržala vlast.

Incident ispred Sajma u Novom Sadu Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako to izgleda mogli smo da vidimo na primeru Beograda, gde su u prethodne dve godine tri puta održani izbori, a naprednjaci su se služili različitim sredstvima i tehnikama. Dovoženi su glasači iz Republike Srpske koji nisu ni znali u kojoj se opštini nalaze, glasali su fantomski građani, a birački spisak je toliko bio kompromitovan da su na to reagovali i poslanici Evropskog parlamenta, ali i predstavnici ODIHR-a.

Sabirni centar beogradske “Arene” pokazao je kako se prekraja izborna volja i to glasovima ljudi koji i po 20 godina nisu bili u Beogradu, niti znaju šta se u kojoj opštini nalazi.

iznošenje kutija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iskustva i procene naprednjačke vrhuške pokazali su da oni u takvim borbama računaju na podele u okviru opozicije, ali i na potpuno drugačiju kampanju u kojoj dominiraju ćešće nacionalne nego lokalne teme. U takvoj kampanji vlast je „plivala“ kroz nacionalne teme poput one Rezolucije o Srebrenici, a manje oko lokalnih tema u glavnom gradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu su kao riba u vodi – imaju širi manevarski prostor, budžet, pomoć institucija, zbog čega je opozicija u daleko podređenijem položaju.

Takav recept oproban je u gradu na ušću Save u Dunav, pa bi slična taktika mogla da se primeni i na Nišavi u kojoj je vlast na ovim izborima dobila 20.000 glasova manje nego pre četiri godine.

„Vučić i niški naprednjaci nisu spremni da priznaju poraz“

Politički konsultant Dušan Milenković tvrdi da unutar SNS ne postoji jedinstven stav oko toga da li treba da se prizna poraz u Nišu ili da se nastavi sa izbornim inženjeringom.

„Niški SNS i Vučić još od izborne noći šalju različite poruke. Dok lokalni SNS nekoliko puta slavi pobedu, i potpuno zanemaruje poruke opozicije, Vučić upozorava na to kakve su građani poslali poruke SNS-u i nudi nove izbore kao rešenje“, poručuje Milenković za Nova.rs i dodaje:

Dušan Milenković gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

„Ovo nam govori da ni unutar SNS ne postoji jedinstven stav oko toga da li bi trebalo da priznaju poraz u Nišu ili da nastave sa svojim izbornim inženjeringom koji može da ima dva ishoda: formiranje većine ili nove izbore. Za sada, ni niški SNS i Vučić nisu pokazali spremnost da priznaju poraz“, zaključuje naš sagovornik.

Da naprednjaci mogu da mobilišu veće resurse i svežu partijsku „vojsku“ pred eventualno ponavljanje izbora u Nišu tvrdi i politikolog Aleksandar Ivković.

„SNS svakako može da koncentriše dodatne resurse u Niš ukoliko izbori budu izolovani na taj način. Ako neko ima dodatne resurse na raspolaganju, to su oni. Ali, verujem da su čak i SNS kadrovi trenutno istrošeni posle ovoliko izbornih ciklusa. Setimo se takođe kako je Nestoroviću skočio rejting u Beogradu nakon što je odbio vlast sa SNS“, poručio je Ivković nedavno za Novu.

BONUS VIDEO: Dragan Milić: Nećemo prihvatiti nove izbore u Nišu, opozicija preuzima vlast u najvećoj opštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare