Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je "katapultiran" u žižu političke pažnje zahvaljujući "apetitu" Evropske unije, a posebno Nemačke, za sirovinama potrebnim za pravljenje električnih vozila, piše Politiko.

Naime, nemački kancelar Olaf Šolc planira da u petak doputuje u Beograd u iznenadnu posetu kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji između EU i Srbije o uvozu minerala, uključujući litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU, rekle su za Politiko tri osobe upoznate sa temom, ali koje su želele da ostanu anonimne, jer im, dodaju, nije dozvoljeno da govore javno, prenosi N1.

Vučić je ranije bio u velikoj meri izolovan među evropskim liderima zbog kontroverznog flertovanja sa Rusijom i Kinom, tenzija sa Kosovom i optužbi za izbornu prevaru, piše portal.

Nemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU, ima ogroman interes da obezbedi litijum – posebno u Evropi kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine. Neobično je, međutim, da Šolc u tako kratkom roku ode na ovakvo putovanje, navodi Politiko.

#related-news_0

Njegova kancelarija je odbila da komentariše ovu posetu.

A Vlada Srbije saopštila je u utorak da će ponovo pokrenuti rad na kontroverznom projektu iskopavanja litijuma na zapadu zemlje, nakon prošlonedeljne presude Ustavnog suda kojom je poništeno prethodno otkazivanje ovog projekta.

Prethodna vlada u Beogradu, podseća Politiko, zaustavila je projekat i poništila licence koje su dodeljene britansko-australijskom rudarskom gigantu Rio Tinto nakon masovnih protesta pre više od dve godine.

Očekuje se da će na ceremoniji potpisivanja učestvovati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, saznaje N1.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razmišljala je da se pridruži putovanju, ali je njeno učešće neizvesno s obzirom na to da još uvek treba da dobije glasanje u Evropskom parlamentu u četvrtak da bi bila potvrđena za drugi mandat, navodi Politiko.

Ni iz Evropske komisije nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Šefčovič je, inače, u maju rekao da bi sporazum o litijumu sa Srbijom mogao da bude finalizovan „u kratkom vremenskom periodu“.

Vučić je prošlog meseca za Fajnenšel tajms rekao da će rudnik, za koji očekuje da bude otvoren 2028. godine, proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje. To bi bilo jednako 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi ili 1,1 milion automobila.

Ekološke nevladine organizacije i stanovnici Loznice upozorili su da bi izgradnja rudnika mogla dovesti do uništavanja staništa i zagađenja vode. Mnogi takođe strahuju od potencijalnog raseljavanja stanovnika u toj oblasti, piše dalje Politiko.

Radomir Lazović, kopredsednik opozicione stranke Zeleno-levi front, rekao je za portal da je odobrenje rudnika od Ustavnog suda povezano sa političkim uticajem.

„U zemlji u kojoj institucije ne rade, izbori se kradu, a Ustavni sud radi kao po komandi“, rekao je Lazović, „teško je zamisliti da će iste institucije štititi interese građana kada je u pitanju životna sredina. a posebno takvi projekti visokog rizika“.

***

BONUS VIDEO – Vladimir Pejić o litijumu kroz rejting i paučini na drugim temama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare