Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, politico.eu

"Demonstracije izazvane masovnom pucnjavom najveće su od svrgavanja moćnika Slobodana Miloševića 2000. godine", piše portal Politico o jučerašnjim, petim po redu, protestima "Srbija protiv nasilja".

„Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice Beograda na petom protestu protiv, kako tvrde, eskalacije nasilja koje je podstakla vladajuća stranka u zemlji. Pokret pod nazivom ‘Srbija protiv nasilja’ pokrenut je nakon dve masovne pucnjave prošlog meseca. Ovo su najveći protesti otkako su demonstranti 2000. godine svrgnuli moćnika Slobodana Miloševića“, piše Politico.

Portal piše da su „demonstranti izrazili ljutnju prema vladajućoj stranci zbog kulture nasilja, za koju kažu da je podstaknuta medijima pod kontrolom vlade“.

Demonstranti traže da vlada oduzme dozvole za emitovanje kanala koji promovišu nasilne sadržaje i da zabrani novine koje napadaju političke neistomišljenike. Traže i ostavke ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajnih službi, podseća portal.

“Ovde sam za sve nas, posebno za svoju decu. Dakle, ne treba da protestuju, već rade i žive u svojoj zemlji kako treba”, rekla je 33-godišnja matematičarka Bojana Popović za AFP tokom protesta.

„Danas, dok hodamo ulicama, nosićemo ne samo bol, već i nadu da će se deca osećati bezbedno u školama. Nadu da će sve žrtve nasilja dobiti pravdu i mir, nada da ćemo smoći snage da izgradimo bolje društvo koje kažnjava nepravdu i nasilje“, rekao je glumac Nenad Maričić, prenosi Politico lokalne medije.

Jedna grupa demonstranata pustila je balone sa helijumom pozivajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ode. Na balonima je bio transparent sa porukom: „Vučiću odlazi“ ispod velike slike predsednika, prenosi Politico.

***

BONUS VIDEO: Kako je RTS izveštavao sa večerašnjih protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare