Foto: N1, TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Da je politika u Srbiji od “veštine mogućeg”, odavno postala “veština nemogućeg” potvrđuje politička rekonvalescencija Tomislava Bokana, predsednika Narodnog pokreta Dinara - Drina - Dunav, koji je od sumnjivog lica protiv kog je Miloš Vučević lično podizao krivične prijave zbog kupovine glasova, postao najverniji partner SNS i politički brat sa kim bi naprednjaci “išli i u juriš ako treba”.

Na nedavnoj proslavi Bokanovog zavičajnog pokreta “Dinara – Drina – Dunav” koji je obeležio 11 godina postojanja, počasni gost je bio predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, najbliži saradnik Aleksandra Vučića.

U govoru koji je, kako se navodi na sajtu DDD, “prekidan brojnim gromoglasnim aplauzima”, Glišić se zahvalio Bokanu na podršci “jedinoj mogućoj politici koja ovu zemlju podiže”, odnosno politici Aleksandra Vučića. Glišić je takođe pohvalio energiju na skupu, u kojoj je uživao uprkos umoru.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“Ovde se oseća jedna tako dobra energija da bih ja mogao sad dva dana i dve noći ovde da stojim iako sam radio ceo dan i poprilično sam umoran, ali vi neku energiju onako ulivate da bih sad jurišao ako treba”, rekao je Glišići, nakon čega mu je Bokan u znak saradnje poklonio “najjače oružje koji je srpski čovek kroz istoriju imao” – gusle.

Na ovom emotivnom skupu pominjani su i Milunka Savić, Branko Ćopić, Njegoš, Pupin, “crne age”, “ustaše”, kao i “naslednici DOS – a koji vode rusku politiku iz stranih ambasada da varaju i lažu narod”. Pominjani su svi i sve – osim Bokanove ružne prošlosti.

Pročitajte još:

Nekadašnji novosadski student turizmologije Tomislav Bokan postaje poznat javnosti na izborima 2012. godine kao nosilac liste na izborima za Skupštinu grada Novog Sada ispred manjinske stranke Romska demokratska partija (RDS).

Naprasno, Romska stranka osvaja 10.000 glasova i 6 odborničkih mandata, koje su međusobno podelili on, žena, brat, bratanac, kum i još jedan. Egzotičnost

Romske stranke je bila u tome što je u njoj bio svega jedan Rom, gospodin Bela Kurina, takođe obuhvaćen optužnicom za kupovinu glasova. Zbog sumnje da je tih 10.000 glasova zapravo kupio, prvak vojvođasnkog SNS Miloš Vučević podnosi krivičnu prijavu protiv Bokana odmah po završetka izbora. Zbog zastarevanja slučaja nije osuđen, ali je u međuvremenu postao poželjan partner novosadskim naprednjacima u rušenju Demokratske stranke sa vlasti na lokalnom nivou.

Ubrzo posle izbora, Bokan 2013. godine osniva Narodni pokret „Dinara, Drina, Dunav“ i svi odbornici RDS prelaze u njega. Od zahvalnih naprednjaka dobija fotelju direktora JP Urbanizam, odakle odlučuje o urbanističkom razvoju Novog Sada.

Kao direktor Urbanizma ostaće upamćen jedino po bombi koja mu je postavljena pod službeni auto, a u čijoj eksploziji je povređeno dvoje slučajnih prolaznika. I dok istraga nikada nije utvrdila ko je hteo da ga raznese, Bokan 2014., nakon rekonstrukcije vlasti u Novom Sadu, dobija na upravu i JP „Vodovod i kanalizaciju“.

I u ovom javnom preduzeću ostavio je trag, nakon što je kao savetnik direktora doveo sveštenike na Bogojavljanje da osveštaju vodu u gradskom vodovodu, kako bi svi Novosađani bez obzira na veru i naciju imali pristup svetoj vodi. Bokanovo rukovođenje Vodovodom ostaće upamćemo i po zapošljavanju stranačkih kolega u ovo preduzeće, protivno Zakonu o budžetskom sistemu, zbog čega je pred tužilaštvom priznao krivicu za trgovinu uticajem i dobio kaznu od 10 meseci kućnog pritvora.

Bokanovi ispadi bili su previše čak i za SNS, te mu pred izbore 2016. godine naprednjaci okreću leđa i opstruiraju mu kampanju. Na dan izbora mu je uhapšen najbliži saradnik zadužen za „sigurne glasove“, a više njih pozvano je na informativni razgovor što u policiji, što u kod lokalnih siledžija bliskih SNS. Razočaran, Bokan na predsedničkim izborima menja Vučića za Sašu Jankovića i “slika se sa Bojanom Pajtićem”.

„Ako treba da vam pokažem slike da je stajao pored Bojana Pajtića na protestu ispred Srpskog narodnog pozorišta, ja ću vam pokazati, bio je na svim protestima opozicije“, ukorio ga je 2020. Miloš Vučević, ali je istakao da se ipak divi Bokanovoj “energiji i borbenosti”.

Iz tog divljenja je ponovo nastao tihi savez naprednjaka i Bokana, kog SNS stavlja na svoju izbornu listu. Novosadski ogranak Saveza za Srbiju (SzS) ocenio je tada da su Miloš Vučević i “ostali izvršioci naloga vođe režima” Aleksandra Vučića očigledno “od svog gazde dobili nalog da ‘namaknu’ glasove kako znaju i umeju”, jer su pristali na “javnu blamažu” da ponovo sarađuju sa čovekom “koga su sami hapsili” i javno optuživali za kupovinu glasova.

Čini se da je upravo ta Bokanova veština “nabavke” glasova ono što ponovo privuklo naprednjake ka njemu. Ubrzo nakon izbora, Bokanov tada dvadesetjednogodišnji sin Nikola postaje najmlađi poslanik u Skupštini Srbije, koji je u imovinskoj karti prijavio posedovanje dva stana i džipa. Takođe, Bokanova supruga postaje zaposlenik Srbijagasa.

Na kraju krajeva, politika jeste veština mogućeg, a Tomislav Bokan je očigledno čovek sa mnogo veština.

BONUS VIDEO Miloš Vučević kao junak doba zlog: Politički batler porodice Vučić.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar