Opozicija u Skupštini Srbije Foto:Screenshot/Facebook/Demokratska stranka

Sastanak stranaka opozicije koje učestvuju u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja” počeo je u 12 sati. Na njemu bi pored detalja u vezi narednog protesta trebalo da se odluči i o daljim koracima opozicije, koji bi trebalo da nateraju vlast da ispuni zahteve građana. Uoči sastanka potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe “Pravac Evropa” Marinika Tepić rekla je da ove opozicione stranke i dalje deluju ujedinjeno i da neće odustati, a potvrđuje i da je blokada rada parlamenta bila na stolu na prethodnim sastancima.

Na pitanje da li bi danas moglo da se dođe do nekih konkretnijih zaključaka i odgovora na pitanje šta dalje, Tepić odgovara:

Foto: M.K./ATAImages

“Trebalo bi i mi ih očekujemo. Nadam se da ćemo postići konsenzus ili bar većinsku odluku u konsultaciji sa dosadašnjim partnerima. Pretpostavljam da ćemo se zajedno obratiti u sredu i obavestiti građane oko toga šta smo se dogovorili, oko koraka dalje kad je reč o načinu organizovanja protesta, onome što nam je cilj i mislim da jeste sazrelo da izađemo s tim“, rekla je Tepić za N1.

Kad je reč o blokadi rada parlamenta, o čemu je prethodnih dana govorio poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, Tepić je rekla da to jeste bilo na stolu i prethodnih dana.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Milos Tesic/ATAImages

“Prosto ne možete da se pravite da se ništa nije dogodilo. Nije nama namera da nekog ugrozimo, da se nasiljem borimo protiv nasilja, nekog napadamo… Činimo sve suprotno tome, čak i kad postoji neki eho da treba radikalizovati. Ne, mi se protiv nasilja ne možemo boriti nasiljem, ali isto tako nasilje koje ovde trpimo ne samo verbalno, huškačko, staroradikalasko, već pravno nasilje treba da dobije odgovor. I ova sednica koja treba da se održi sutra, znate li kad je sazvana? U nedelju u pola jedan. Tad saznajemo da se pripremaju rebalans budžeta i neki drugi revolucionarni zahvati ove vlasti”, rekla je Tepić.

Ona nije želela da otkrije na koji način bi se ta blokada parlamenta izvela, ali je istakla da i dalje postoji jedinstvo opozicije.

“Još smo svi zajedno, teško mi je da poverujem da se nećemo saglasiti. Borimo se za ono što je iznad svih nas, a to je borba protiv nasilja”.

Koalicija Srbija protiv nasilja

Govoreći o mogućnosti kolacije “Srbija protiv nasilja” na budućim izborima, potpredsednica SSP kaže da o tome još nije bilo reči.

“To u ovom momentu nije tema kao prioritet. Mi iz SSP smatramo da bi naročito za beogradske izbore, zaista ta lista “Srbija protiv nasilja” bila taj kišobran, snaga oko koje bi mogle da se okupimo. Ali do sada se ta tema nije direktno otvarala. O tom potom”, rekla je Tepić.

O svedočenju ispektora Milenkovića

Povodom svedočenje inspektora Slobodana Milenkovića, koji je otkrio aferu Jovanjica, a koje je zakazano za 6. i 8. septembar, Tepić je rekla da će tražiti da se Skupštini dostavi njegovo svedočenje od 1. i 2. septembra.

Slobodan Milenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“S inspektorom Milenkovićem treba da svedoči i mladi, hrabri policajac Isakov, koji je bio prisutan sa Milenkovićem u trenutku hapšenja Koluvije, kad je pokazao lažnu legitimaciju. Uprkos činjenici što 6. septembra postoji mogućnost da inspektor Milenoković iz zdravstvenih razloga neće svedočiti, želim nešto da istaknem. Već danas, a sutra i na skupštinskom Odboru za unutrašnje poslove tražiću da se poslanicima da na uvid izjava inspektora Milenovića koju je u petak dao Trećem odeljenju, a zatim 2. septembra i u UKP. Na osnovu te izjave došli smo do saznanja da je opasnost ogromna, da je njegovo ubistvo do krajnjih priprema završeno. Takva situacija ne može da se završi samo saopštenjem”, rekla je Tepić.

Prema njenim saznanjima, nisu tačne informacije koje su dospele u javnost da su Milenković i Mitić odbili zaštitu.

“Imam saznanja da nisu odbili obezbeđenje državnih institucija, iako je ispinovano da jesu. Oni su odbili da to čini JZO, jedinica čiji je komandant Marko Kričak, za kojeg postoje operativna saznanja da je povezan sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Oni samo njih nisu smeli da pošalju. Gašić samo JZO nije smeo da pošalje. Evo pitam i Gašića zašto im nije dodelio Specijalnu antiteroističku jedinicu, i ova jedinica može da štiti policajce. Očekujem u nekom raspletu da se to i dogodi”, zaključila je Tepić.

BONUS VIDEO: Marinika o Vučićevom izvinjenju Nemačkoj i pretapanju protesta u izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar