Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Danas u 16 časova počela je redovna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK). Srbiju i Kosovo će na sednici predstavljati predsednici Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani.

anašnja sednica SB UN održava se u toku pojačanih tenzija između Srbije i Kosova zbog zabrane upotrebe dinara na Kosovu, procedure prijema Kosova u Savet Evrope i upravo završenog referenduma o smeni gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Nakon kratkog prekida na početku sednice, Savetu bezbednosti se najpre obratila šefica UNMIK-a Karolin Zijade osvrnuvši se na vanrednu sednicu održanu 9. februara, prenosi Danas.

Zijade je istakla nezadovoljstvo nivoa napretka ostvarenog kroz politički dijalog i posledice istog na bezbedonsnu situaciju.

Ona se osvrnula na problem vlasti u četiri srpske opštine na severu Kosova i rekla da su predstavnici srpske zajednice istakli da uslovi za opoziv gradonačelnika ne dozvoljavaju učestvovanje svih predstavnika.

„Zemlje Kvinte i predstavnici EU zahtevali su ponovno razmatranje ove oduke“, rekla je Zijade i dodala da je uprkos tome samo 253 grašana izašlo na izbore.

U toku prošle godine, bilo je dosta prepreka uspostavljanju dijaloga izmešu etničkih zajednica, istakla je Zijade i osvrnula se na slučaj u Banjskoj. Rekla je da je procesuiranje učesnika incidenta u Banjskoj „pravosudna stvar ali i politička nužmost“ kako se tako nešto ne bi ponovilo.

Predstavnici kosovskih Srba su izjavili da su suočeni sa „povredama ljduskih prava“ što zahteva posebnu pažnju.

„Uniletarne odluke ne mogu da odagnaju brige običnih ljudi, i stoga različiti sporazumi postignuti u okviru dijaloga pružaju mapu za dalje postupke“, istakla je ona.

Osvrnuvši se na prethodnu Sednicu o Kosovu Zijade je istakla zabrinutost zbog načina komunikacije i implementacije regulacije CBK i posledica koje je ona imala na manjinske zajednice na Kosovu.

„Element sporazuma koji može pružiti rešenje probleme normalizacije jeste preduzimanje iskrenih koraka ka implementaciji Zajednici srpskih opština koja bi pružila održive finansijske i institucionalne garancije srpskoj zajednici“, rekla je Zijade.

Puna implementacija sporazuma postignutih pod okriljem EU je najveći prioritet, rekla je ona i dodala da je na obe strane da ostanu posvećene istom.

Kao napretke istakla je validnost registarskih tablica, energetsku mapu i u pogledu carina, a posebno je pohvalali Prištinske vlasti zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar