Stjuart Pič Stuart Peach
Stjuart Pič Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srbija bi trebalo da uvede sankcije Rusiji izjavio je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, koji je u danas objavljenom razgovoru za Hinu podržao normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i osudio događaje iz Banjske na Kosovu i Metohiji od 24. septembra, prenosi Politika.

Beograd u tome treba da sarađuje sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju koja je u svom preliminarnom izveštaju dala konkretne primedbe na izborni proces, rekao je u razgovoru za agenciju Hina Stjuart Pič, koji je peti put posetio Hrvatsku otkako je krajem 2021. imenovan za izaslanika za Zapadni Balkan.

Pič je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organizovanje oružanog sukoba kod mesta Banjska na severu Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije, jer je poslednja država Zapadnog Balkana koja to nije učinila i da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decembru, kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, rekao je Pič.

Normalizacija između Beograda i Prištine biće na dobrobit svih građana obe države, ali i šireg regiona, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ...

Britanski izaslanik je ponovio da je zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini i naglasio na Republika Srpska ne može da bude nezavisna država.

London te pretnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i nezavisna država, kakvom želi da je učini njen predsednik Milorad Dodik. Nastavljamo da podržavamo Dejtonski sporazum, istakao je Pič.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar