Patrijarh SPC Porfirije Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Poglavar Srpska pravoslavne crkve patrijarh Porfirije poručio je u Hramu Svetog Save u Beogradu da su se na molebanu "sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima".

„Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za – za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš, i neće i ne može biti blagosloven“, rekao je patrijarh Porfirije, tokom molebna za Srbiju i Republiku Srpsku, kojem prisustvuju predsednici Aleksnadar Vučić i Milorad Dodik.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda“, poručio je patrijarh Porfirije.

Molebanom u hramu Svetog Save počeo je, kako je vlast najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Vučić posle molebana u Hramu Svetog Save poslao poruku mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je da se glasno kaže da srpski narod najviše želi mir i da u slozi i uzajamnom poštovanju živi sa svojim komšijama, u poruci posle molebana održanog u Hramu Svetog Save kojim je počeo prvi svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

„Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost,“ napisao je Vučić na Instagramu.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

On je dodao da su ovo teška vremena sa mnogo izazova.

„Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije“, napisao je Vučić i dodao da je zato ovaj sabor posvećen budućnosti, uz istovremeno sećanje na slavne pretke, na duhovnost, kulturu i tradiciju.

„Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra“, napisao je Vučić.

BONUS VIDEO: Svesrpski sabor u Beogradu – potvrda jedinstva, ili simbol dobrosusedskih odnosa? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare