Miroslav Parović Foto:Medija centar Beograd

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, u otvorenom pismu za javnost naveo je danas da je iz nekoliko različitih izvora čuo da se, kako kaže, našao na „crnoj listi“ Ministarstva rudarstva i energetike i to na izričito insistiranje nadležne ministarke, Dubravke Đedović Handanović.

„Nedavno sam iz nekoliko različitih izvora čuo da sam se našao na ‘crnoj listi’ Ministarstva rudarstva i energetike i to na izričito insistiranje nadležne ministarke, Dubravke Đedović Handanović. Ovaj moj status se ogleda u tome što je na više adresa onih sa kojima stručno, naučno i poslovno sarađujem došla poruka da to nije pametno i da bi me trebalo izbegavati. U tom smislu mi se javilo nekoliko klijenata kojima sam pružao usluge stručnog savetovanja iz oblasti elektroenergetike sa izvinjenjem zbog toga što više ne mogu da nastave saradnju samnom jer ne žele da im projekti budu usporavani ili potpuno stopirani“, izjavio je Parović.

On kaže da resorno ministarstvo ima puno načina da to uradi imajući u vidu da je država svugde u svetu nadležna za regulisanje oblasti energetike.

Dubravaka Đedović Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Ovo još i mogu da razumem jer nažalost u Srbiji pod Vučićevim režimom svako ko nije deo njihovog kartela ili makar nije potpuno isključen iz bilo kakve javne kritike dešavanja u zemlji, ne može da posluje na iole normalan način“, stoji u saopštenju za javnost.

On kaže da je njega iznenadilo što je na insitiranje sa te iste adrese skinut sa liste govornika međunarodnog savetovanja o energetici koje se u Novom Sadu održava po 17. put i na kojem je skoro svake godine učestvovao sa stručnim radom.

„Čak sam jedne godine direktno pomogao u organizaciji tako što sam doveo govornike iz Francuske koji su izneli rad na temu geoenergetike. I ove godine je sve išlo po uobičajenoj praksi u kojoj je stručno veće prihvatilo moj rad sa naslovom: ‘KRITIČKI OSVRT NA PREDLOŽENI NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE DO 2040. SA PROJEKCIJAMA DO 2050. GODINE’. Izlaganje rezultata i zaključaka stručnog rada sam trebao da iznesem na završnom panelu, a o čemu je poslato i obaveštenje u vidu preliminarnog programa. Međutim, nakon intervencije sa vrha javljeno mi je da ipak moraju da mi otkažu učešće, što naravno nije zabranjeno, ali nije ni uobičajeno imajući u vidu da je je taj vid skupova namenjen iznošenju različitih stavova i ukršatnju argumenata kako bi se iznedrilo najbolje rešenje“, navodi on u svom pismu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

On u celosti, u okviru svog saopštenja, navodi sažetak rada bi, kako kaže, šira javnost imala prilike da vidi šta je to što Vučićev režim toliko žulja.

„U okviru rada biće dat kritički osvrt na predloženi tekst dokumenta ‘Nacrt strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. godine’, a sa osnovnim ciljem da se doprinese javnoj raspravi o ovom strateški važnom dokumentu pre nego što on zvanično uđe u proceduru usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Trenutno se srpska energetika nalazi u kritičnom momentu u kojem je potrebno doneti važne odluke koje će trasirati put razvoja čitavog društva i države za narednih nekolkio decenija. Naime, način na koji ćemo obezbeđivati energetsku sigurnost i nezavisnost određivaće moguće modele razvoja privrede kao i politička savezništva u budućnosti. Iz tog razloga energetska politika mora biti postavljena tako da uvažava ne samo aktuelni, dnevnopolitički, trenutak već i projekcije za naredni period. Sa tim u vezi fokus u ovom radu biće geoeneregtske analize, pogotovo vezano za nuklearnu energiju imajući u vidu da je upravo taj aspekt energetike novina koja se predviđa u nacrtu nove energetske strategije, a što indicira kako će se donosioci odluka okrenuti u tom pravcu u potrazi za rešenjem problema bazne proizvodnje električne energije“.

On dodaje da je problem što insistira na ozbiljnom dijalogu koji mora da predhodi strateškim odlukama u sektoru energetike.

Pročitajte još:

„Jer ono što se odluči sada pratiće ovaj narod i državu do kraja ovog veka i jako je neozbiljno da se stvari lome preko kolena, a pogotovu da to rade nekopetentni ljudi. U tom pogledu treba ispratiti javnu raspravu koja se trentno vodi u Sloveniji, a o tome da li treba da grade drugi reaktor u nuklearnoj elektrani Krško. Nakon nekoliko krugova javne rasprave koja je važna vest u centralnim medijima, biće organizovan državni referndum gde će građani reći svoj konačni sud. Ukoliko građani daju zeleno svetlo onda će slovenačke institucije koje već pola veka imaju nuklearnu elektranu da do 2028. prave dokumentaciju i tek onda nakon toga bi se išlo u odabir partnera. Prema najoptimističnijum projekcijama Nuklearna elektrana Krško 2 bi se mogla naći na mreži najranije 2040. godine. Prema projekcijama koje su iznete u nacrtu strategije razvoja srpskog energetskog sektora, Srbija koja nema znanja niti iskustva u ovoj oblasti planira da pre 2040. godine ima nuklearnu elektranu na mreži. U tom pogledu Vučić je već izabrao i partnera u vidu francuskog EDF-a“, navodi Parović.

Na kraju pisma navodi da je želeo da javnosti ukaže na ovakve stvari i da ih pozove da ne dozvole da ljudi loših namera nanesu nenadoknadivu štetu narodu i državi.

„Naravno, vlast ne želi da se takvi tonovi čuju i na svaki način gledaju da uguše svaki racionalan i razuman pristup. Otuda u javnosti sve vreme imamo isforisan obračun dva ekstrema koji prave buku i opštu zabunu stvarajući pri tome pogodan ambijent za lov u mutnom“, objasnio je Miroslav Parović u svom otvorenom pismu za javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare