Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Shutterstock

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju dve faze sankcija protiv Kosova ukoliko ono ne ispuni svoje obaveze i ne deeskalira situaciju na severu KiM, piše Euronews Albanija.

U prvoj fazi sankcija bi se zamrzli fondovi EU, proces liberalizacije viznog režima, proces članstva u Savetu Evrope, američki fondovi i drugi projekti koje finansira Zapad.

U drugoj fazi bi saveznici Kosova zauzeli pasivan stav prema kampanji Srbije za odpriznavanje Kosova, reorganizaciji međunarodnog vojnog prisustva i ozbiljnom smanjenju američkog kontingenta, kao i isključenju Kosova iz određenih međunarodnih organizacija.

Takođe, predviđene su i pojedinačne sankcije protiv premijera Aljbina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svećlje, ukoliko se situacija na terenu dalje pogorša. Ovo bi moglo uključiti da se i Kurti i Svećlja proglase personom non grata, uz objašnjenje da „predstavljaju pretnju po bezbednost i mir“.

Dželjalj Svečlja Foto: N1

U dokumentu se navodi i da „transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli stvaranje krizni centar iza linija kontakta sa Rusijom… Sa pokretanjem francusko-nemačkog plana, postojalo je uverenje da će problema biti sa srpskom stranom, jer se smatra „tvrdoglavom i nekonstruktivnom“. Niko nije očekivao da će Vlada Kosova, svojim delovanjem, promovisati neizvesnost i podsticati krize i sukobe.

U tekstu se dalje navodi da je Zapad ostao bez strpljenja i zahteva jasan odgovor Vlade Kosova – da li je ili nije partner transatlantske zajednice.

Navodi se, prenosi Euronews Albanija i da biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, dok neispunjavanje predviđa posledice.

Osim što se kritikuje aktuelna vlast, ovaj dokument se bavi i opozicijom na Kosovu, koja je optužena da „ne razume ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo“.

Dodaje se i da opozicija treba da izađe i jasno kaže da li je za ispunjavanje obaveza Kosova u dijalogu.

„Činjenica da opozicija to ne radi stvara nepoverenje i projektuje oportunizam“, dodaje se.

Na kraju, u tekstu se navodi da „ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje sopstvenu budućnost“.

Redakcija Euronews Albania je, kako navode, uputila pitanja Evropskoj komisiji da li su upoznati sa tim dokumentom i da li se slažu sa takvim potencijalnim merama.

Portparol je odgovorio:

„Ne komentarišemo navodna curenja informacija, a posebno ne nešto što tvrdi da je navodni dokument treće zemlje o navodnim akcijama EU“.

Tokom nedavne posete Kosovu i Srbiji, američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je:

Eskobar: Sporazum o normalizaciji moguć do kraja godine, bez potpisa u Ohridu
Foto: N1/printscreen

„Vidimo da se izbori donose uprkos našem partnerstvu, i to je signal za nas, ne možemo to da ne prihvatimo kao signal. U jednom trenutku, kada budemo želeli da ponovo uspostavimo tu koordinaciju i partnerstvo sa ovom Vladom, mi smo spremni. Pošto uvek stojimo uz narod Kosova, to ne znači da moramo da stojimo uz pojedinca koji ne deli taj instinkt za saradnju i koordinaciju“.

Upitan o potencijalnim posledicama po Kosovo, rekao je da će to poslati snažan signal da Kosovo nije zainteresovano za koordinaciju sa SAD.

„Mislim da bi to bilo nesrećno rešenje. Uzgred, ne mislim Kosovo – već premijer Kosova. Želim da bude jasno da ne vidimo da ovo utiče na dugoročnu vezu, ali preduzete ili nepreduzete radnje mogu imati neke posledice koje mogu uticati na delove veze”.

Dodao je da do petka moraju biti postignuti dogovori jer i on i njegov kolega iz EU Miroslav Lajčak moraju da daju izveštaje svojim nadređenima o tome da li su bili uspešni ili ne.

BONUS VIDEO: Srbi u Zvečanu napali Kosovsku policiju ispred Opštine Zvečan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar