Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Proevropske opozicione stranke u Srbiji mahom su podržale Evropski predlog sporazuma Beograda i Prištine, s kojim se u Briselu usaglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Među strankama iz ovog bloka protiv prihvatanja sporazuma je za sad samo Demokratska stranka.

Kad je reč o proevropskim strankama, po pitanju pomenutog sporazuma prvi se oglasio lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

PSG smatra da je Evropski predlog sporazuma okvir u kom treba rešavati odnose Beograda i Prištine i da država Srbija treba da ga prihvati.

Grbović kaže da je evropska politička scena takva da više nema prostora za nijanse, već samo za jasne i nedvosmislene stavove i još jasnije delovanje.

Pavle Grbović Foto:privatna arhiva

“Mislim da mi sada moramo da se fokusiramo i posvetimo onim temama na koje možemo da utičemo, a to je da tražimo jake garancije za poštovanje prava Srba na Kosovu, za institucionalizaciju tih prava kroz formiranje Zajednice srpskih opština i omogućavanje institucionalne komunikacije države Srbije sa Zajednicom, za pravno regulisanje crkava i manastira i garanciju sigurnosti Srba na Kosovu“, rekao je Grbović gostujući na N1 i Istakao da Pokret slobodnih građana načelno podržava sporazum.

Ubrzo se ovim povodom oglasio i Dobrica Veselinović koji je rekao da trenutni predlog iza koga su stale države članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države predstavlja “okvir koji prepoznaje realnost i može biti prvi korak na dugom putu pomirenja i postizanja preduslova sa miran suživot na ovim prostorima”.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ako se ovom predlogu pristupi sa iskrenom željom da se konačno krene na put dolaska do mirnog suživota Srba i Albanaca i ako se interesi ljudi koji žive na Kosovu stave na prvo mesto, onda predlog jeste prihvatljiva polazna osnova. Naravno da je neophodno učiniti sve napore kako bi se oformila Zajednica srpskih opština i kako bi se obezbedila zaštita kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Veselinović i zaključio:

“Važno je reći da to što danas pred sobom imamo manje od onoga što smo imali pre 35, pre 24 ili pak pre 10 godina je posledica politike Slobodana Miloševića, SRS-a, SNS-a, DSS-a, SPS-a i nacionalističkih opsesija raznih političkih i crkvenih krugova. Znači, pred nama su dva puta. Jedan je da prihvatimo realnost i da u njoj pokušamo da za sebe i svoje građane pronađemo najbolje moguće mesto. To mesto nije u Rusiji, nego u Evropi. Drugi put je da nastavimo isto što smo radili 35 godina – da se zavaravamo i da našu budućnost gradimo na laži i licemerju. I da na kraju decu šaljemo u neki novi rat”.

S druge strane predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac za Danas je rekao da je sporazum neprihvatljiv.

Zoran Lutovac Foto: Printscreen RTS 2

„Neprihvatljiv je zbog načina na koji je sačinjen – protivustavno i bez podrške građana i relevantnih političkih i društvenih aktera u Srbiji. Neprihvatlji je zbog sadržaja koji ne uvažava legitimne interese Srbije i prava Srba na KiM – koji ne mogu da odlučuju o stvarima od vitalnog značaja za sopstveni opstanak. I neprihvatljiv je zbog toga što bi Vučić bio garant sprovođenja tog i takvog sporazuma“, napominje Lutovac.

Kad je reč o strankama centra i desnice, njihovi lideri su ovaj sporazum proglasile izdajničkim.

BONUS VIDEO: Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar