Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U nedelju su u Nišu održani ponovljeni izbori na dva mesta za opštinu Medijana, a prema rezultatima Opštinske izborne komisije tri opozicione liste imaće jedan mandat više u odnosu na rezultate izbora nakon 2. juna i većinu za formiranje vlasti. Međutim, ovde se ne završava bitka opozicije i vlasti u Nišu, s obzirom na to da stranke nasuprot vode pravnu borbu za ponavljanje gradskih izbora na dva sporna biračka mesta.

Tri opozicione liste “Dr Dragan Milić”, “Biramo Niš – Biramo Medijanu” i “Ujedinjeni – Nada za Niš” na Niškoj opštini Medijana ostvarile su pobodu i 2. juna, osvojivši zajedno 15 mandata, dok je lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila 12.

Nakon odluke Opšinske izborne komisije da se izbori na Medijani ponove na dva biračka mesta i to broj 14 u Osnovnoj školi “Ćele kula” i broj 16 u Vatrogasnom domu, odnos snaga u skupštini opštine promenjen je, i to u korist opozicije.

Prema nedeljnim rezultatima lista “Dr Dragan Milić” imaće osam mandata, dok će lista “Biramo Niš – Biramo Medijanu” imati šest. Treća opoziciona lista “Ujedinjeni – Nada za Niš” imaće dva mandata, što je jedan više u odnosu raspodelu od 2. juna. Lista okupljena oko Srpske napredne stranke imaće 11 mandata.

Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Do “preokreta” je došlo zbog toga što su sve opozicione liste pozvale svoje birače da glasaju za listu “Ujedinjeni – Nada za Niš” kako bi ta lista dobila još jedan mandat nauštrb SNS-a.

Dragan Milić lider grupe građana koja je osvojila najviše mandata, kada je reč o opozicionim listama na ovoj opštini, napisao je na društvenoj mreži “X” da je zabeležena pobeda.

“I zvanicno: Opstinska izborna komisija objavila je zvanicne podatke za Medijanu! Ukupno 16 mandata za opoziciju (NADA dobila veceras jos jedan) i SNS 11 (izgubili jedan mandat). Ovo je prvi put u 12 godina da SNS na ponovljenim izborima u Nisu izgubi mandat”, poručio je Milić.

Đorđe Stanković ispred koalicije “Biramo Niš” da je zabeležena još jedna pobeda u Nišu.

“Dakle ovo je mala, ali velika pobeda na ponovljenim izborima gde je SNS imao oko 500 a opozicija oko 900 glasova. Važna je bila solidarnost koju smo pokazali, i u čemu je pomagala i GG Kreni promeni, iako nije učestvovala na opštinskim izborima, ali je ovom prilikom dala podršku za listu br 3!”, napisao je Stanković na društvenoj mreži “X”.

Pobeda opozicije na Niškoj opštini Medijana, za sada, je jedina zvanična zabeležena na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Borba za grad Niš se nastavlja

Međutim, opozicija u tom gradu nastavlja pravnu borbu za izborne razultate na nivo celog grada. Nakon što je Gradska izborna komisija odbila njihove prigovore kao nejasne, opozicija je uložila žalbe Višem sudu u Nišu.

Sud, očigledno, ništa nejasno u prigovorima opozicije nije video pa ja većinu žalbi koje su podnete prihvatila i vratila Gradskoj izbornoj komisiji na ponovno razmatranje.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto su dva biračka mesta ključna?

Dve najvažnije žalbe koje je sud usvojio jesu vezane za biračko mesto broj 10 i broj 18 na Medijani. Naime, opozicija zahteva da se na ova dva mesta izbori ponove zbog zabeleženih nepravilnosti.

Kada je reč o biračkom mestu broj 10 uočeno je, kako opozicija tvrdi, falsifikovanje zapisnika sa tog izbornog mesta. Na originalnom zapisniku Ruska stranka je na tom mestu dobila ukupno pet glasova, međutim na zapisniku koji je objavljen na sajtu Republičke izborne komisije oni imaju šest glasova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na drugom biračkom mestu, odnosno biračkom mestu broj 18, u džaku je pronađeno 20 glasova više u odnosu na broj izašlih koji je upisan u zapisniku sa tog mesta. Takođe, uočena je još jedna nepravilnost, a to je da je 20 ljudi glasalo i da za to ne postoji adekvatan potpis.

Šta i kako dalje?

Nakon što je Viši sud u Nišu usvojio žalbe opozicije, na redu je ponovno Gradska izborna komisija, koja ima rok od 10 dana da se izjasni po prigovorima opozicije i odluči da li će se izbori na biračkim mestima broj 10 i 18 ponoviti.

Ukoliko GIK ponovo odbije prigovore, opozicija ima mogućnost da se žali Višem sudu, u tom slučaju sud ima rok od 72 sata da se izjasni, a njegova odluka tada će biti konačna, a samim tim bi bila okončana i postizborna zavrzlama u Nišu.

Sve u svemu – naredne dve nedelje biće ključne za dalju sudbinu najvećeg grada na jugu Srbije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare