Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" pisala je predstavnicima Evropske unije sa zahtevom da se ponište izbori u Srbiji i da se organizuju novi. U pismu koje je dostavljeno portalu Nova.rs, navodi se da je potrebna međunarodna istraga povodom brojnih nepravilnosti koje su viđene u nedelju, te da lista Srbija protiv nasilja neće prihvatiti rezultate izbora.

U pismu se ističe da oni neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra 2023. Dodaju da traže međunarodnu istragu o svemu što se desilo na izborima.

Pismo koalicije „Srbija protiv nasilja“ prenosimo u celosti:

„Kao nosioci izborne liste Srbija protiv nasilja, pišemo da vas obavestimo o dešavanjima u Srbiji posle i tokom 17. decembra, kad su održani pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i oni za Skupštinu grada Beograda.

Ključne međunarodne i domaće posmatračke misije – Međunarodna izborna posmatračka misija (PS OEBS, PS SE, EP i OEBS/ODIHR) i Posmatračka misija CRTA nedvosmisleno su zaključile da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i fer.

Štaviše, kako je saopštila posmatračka misija CRTA, rezultati lokalnih izbora u gradu Beogradu ne odražavaju volju građana. Prekršaji uoči izbora, na dan izbora i nakon zatvaranja biračkih mesta su neviđenih razmera. Neki primeri uključuju:  Nedvosmislene dokaze o kupovini glasova, koji uključuju audio zapise, koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio 29. novembra 2023;

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs, Shutterstock

Nalazi predstavnika Srpske protiv nasilja u Beogradskoj izbornoj komisiji (GIK) pokazuju da je čak polovina lista predatih za lokalne izbore u Beogradu imala falsifikovane potpise podrške, što ukazuje na grubu zloupotrebu privatnih podataka i kompromituje legitimnost procesa nominacije;

Pasivno ponašanje i potpuna neaktivnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) sa ogromnim disbalansom u medijskom izveštavanju vlasti i opozicije i konstantnim kampanjama klevetanja opozicije od strane provladinih tabloida;

Ogromno medijsko prisustvo predsednika, koji nije bio kandidat na izborima, i, kako je primetila misija OEBS/ODIHR, „snažan uticaj vlade na većinu medija“;

Ozbiljne optužbe o migraciji birača (registrovanje birača u mestima u kojima inače ne žive), uključujući i stanovnike susednih država, za izbore za Skupštinu grada Beograda, koje su nadležne državne institucije odbile da na odgovarajući način reše i istraže.

Pritisak na birače kao što su radnici državnih preduzeća i primaoci socijalne pomoći da ili slikaju svoj glasački listić i ličnu kartu (što je već nezakonito) ili da daju već popunjen glasački listić i iznesu sa biračkog mesta neiskvareni, kako bi njihovi ugovori se obnavljaju/ne degradiraju ili se nastavlja njihova socijalna pomoć.

Izborna lista Srbija protiv nasilja ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Od vas, kao predstavnika evropskih demokratija, tražimo sledeće:

1) Ne priznajte rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

2) Pokrenuti punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda. Rok: 15. februar za podnošenje nezavisnog izveštaja.

3) Osnovati Međunarodni verifikacioni komitet pod okriljem Evropskog parlamenta, uz učešće sve četiri glavne političke grupe (EPP, S&D, RE i Green/EFA) i četiri vodeće izborne liste u Srbiji (SNS, SPN, SPS i NADA).  na paritetnoj osnovi, 4+4 člana, sa nezavisnim predsedavajućim, koji će pratiti i verifikovati sprovođenje svake preporuke međunarodne istrage, kao i OEBS/ODIHR i domaćih posmatračkih misija (tj. CRTA), i utvrdi da su ispunjeni uslovi za nove izbore.

PROČITAJTE JOŠ...

Vremenski okvir: Posredovanje i sprovođenje svih preporuka treba da se završi tri meseca pre datuma izbora.

Novi izbori za Skupštinu grada Beograda moraju da se poklope sa predstojećim redovnim lokalnim izborima.

Veoma smo ohrabreni početnim odgovorom nemačkog saveznog ministarstva spoljnih poslova, kao i izjavama Evropske komisije, saopštenjima drugih zemalja članica EU, ministra za Evropu Velike Britanije i predstavnika Stejt departmenta SAD. Takođe veoma cenimo izjavu većine članova posmatračke misije Evropskog parlamenta. U svim osim u jednom, oni ukazuju na jedan zaključak – da su izbori bili lažni u velikim razmerama i opterećeni oštrim nepravilnostima. Apelujemo na širu evropsku javnost, evropske demokratske političke institucije i vas kao njihove predstavnike da građani Srbije zaslužuju da žive u slobodnom i demokratskom društvu i da su spremni da se za to bore. Našu listu je podržalo više od 900.000 građana, što je među najboljim rezultatima jedne opozicione liste u istoriji srpskih izbora i najboljim rezultatom proevropske opozicione liste od 2012. godine.

Protest ispred RIK-a Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Dužni smo da predstavljamo ove građane, koji ne traže ništa manje od onoga u čemu uživaju građani Evrope. Evropska unija mora hitno da prekine smirivanje vlasti u Srbiji i počne da koristi raspoloživa sredstva politike protiv članova vladajuće stranke umešanih u izbornu prevaru i na taj način pomogne građanima Srbije u obnavljanju vladavine prava i demokratije u Srbiji. Ako Evropska unija propusti ovu priliku da u ovom kritičnom trenutku stane u podršku građanima Srbije koji zahtevaju demokratiju i osnovne evropske vrednosti, svakoj perspektivi demokratske i evropske Srbije kao buduće članice EU biće zadat ogroman udarac“, navodi se u pismu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare