Edvard Ferguson Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Alumnisti sa britanskih fakulteta, njih 26, napisalo je otvoreno pismo britanskom ambasadoru u Beogradu Edvardu Fergusonu, u kojem su izrazili svoju bojazan zbog planiranog iskopavanja litijuma u Srbiji. Radi se o bivšim studentima renomiranih britanskih univerziteta koji su pomerili granice u različitim profesionalnim poljima, uključujući politiku, ekonomiju, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju.

Njihovo otvoreno pismo preneo je N1 u celosti:

„Kao Čivening alumnisti, dobitnici prestižne nagrade koja je značajno uticala na naše profesionalne karijere i razvoj, pišemo ovo pismo da izrazimo najdublju zabrinutost u vezi sa javnim nastupima u kojima podržavate Rio Tintovo iskopavanje litijuma u Srbiji.

Protest protiv Rio Tinta u Bajinoj Bašti Foto: N1/Nenad Božović

Odnedavno, Čivening program stipendija podržava pojedince koji su usredsređeni na održivi razvoj i životnu sredinu, kao i one koji rade na poboljšanju demokratskih institucija u Srbiji. Budući da je to slučaj, bili smo iznenađeni da vidimo da podržavate ovaj projekat.

U svetlu zapažanja o političkom dijalogu u zemlji, i informacijama koje su dostupne iz relevantnih izvora o iskopavanju litijuma, poput ove studije o uticaju eksploatacije u potencijalnom rudniku litijuma na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji i ove publikacije SANU, s poštovanjem predlažemo da preispitate svoj stav i javnu podršku projektu koji bi mogao da ima ozbiljne posledice na životnu sredinu i stanovnike Zapadne Srbije.

Pročitajte još:

Imajući u vidu dosadašnje rezultate drugih rudarskih projekata u Srbiji i njihove negativne posledice na životnu sredinu, i generalni nedostatak delotvornih i usmerenih napora od strane vlade da osigura dobrobit životne sredine i ozbiljno reguliše velike zagađivače, postoji mnogo razloga za sumnju o obećanjima da će biti poštovani najviši ekološki standardi.

Čak i Rio Tinto, na početku nacrta svoje studije, ima disklejmer o podacima i zaključcima kojima pokušavaju da smanje efekte ovog projekta na životnu sredinu.

Nećemo ulaziti u detalje o veoma problematičnoj reputaciji ove kompanije, jer smo sigurni da ste već upoznati sa tim.

Rio Tinto

Jasno je da je u pitanju potreba EU i drugih zemalja za kritičnim sirovinama, neophodnim za proizvodnju baterija.

Uprkos tome, studije linkovane iznad, obezbeđuju snažne dokaze da troškovi ovog projekta po zdravlje i ceo ekosistem oblasti daleko prevazilazi potencijalni benefit za ovu zemlju i njen narod.

Kao Čivening stipendisti i prijatelji Britanije, ali takođe i zabrinuti građani Srbije, nadamo se da ćete sve ovo uzeti u obzir kada se radi o projektu koji bi mogao da ima ovako katastrofalne posledice.

Svako ima pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu u kojoj mogu da žive dostojanstveno.

Hvala vam na vremenu i razmatranju.

Stavovi izneti u ovom pismu predstavljaju isključivo stavove dole potpisanih alumnista, i nisu stavovi Čivening udruženja Srbije u celini.

Pismo je potpisalo 26 alumnista“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare