Aleksandar Vučić, Miting izborne liste "Aleksandar Vucic - Novi Sad sutra" odrzan je danas u hali JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina" (SPENS) u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Organizacija Progresivna Vojvodina osumnjičila je MUP i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu za organizovani kriminal oko predizbornih prebivališta odnosno fantomskih birača. Kažu da su utvrdili na osnovu državnih podataka da je za dve godine, 2022. i 2023. u Novom Sadu više od 38.000 novodoseljenih punoletnih građana, a da su neophodne takse za taj čin plaćene za samo 7.000 lica.

Bogdan Kolarski iz Progresivne Vojvodine kaže da se od januara bave izbornom manipulacijom u Novom Sadu, pošto je do sada fokus bio samo na Beogradu.

„A mi tvrdimo da je i u ostalim lokalnim samoupravama, pogotovo u Novom Sadu, takođe bilo fantomskih birača, kako ih vi zovete, i jednostavno jednih radnji koje ne mogu da se objasne prirodnim migracijama stanovništva, samim tim i birača“, naveo je on, a prenosi N1.

Na pitanje kakve su i na koji način podatke ukrstili, on kaže da su još u januaru uputili dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, sa pitanjem koliko je bilo promena prebivališta na teritoriji grada Novog Sada u 2022. i 2023.

PROČITAJTE JOŠ...

„Dobili smo podatak da je ukupno tokom 2022. i 2023. oko 60.000 građana promenilo prebivalište, doseljavajući se u Novi Sad. Kada se oduzme broj maloletnih lica, prema našoj proceni, to je više od 38.000 ljudi koji su se doselili u Novi Sad, menjajući prebivalište. I to nam je bilo jako čudno, to je ogroman broj, 12 posto biračkog tela Novog Sada“, naveo je Kolarski.

Dodao je da su, da bi proverili te podatke, uputili Ministarstvu finansija, Upravi za trezor pitanje koliko je u tom periodu bilo uplata za taksu za promenu prebivališta, i dobili su frapantan podatak – da je u tom periodu bilo svega 7.000 uplata.

„Dakle, 38.000 punoletnih prijavilo prebivalište, a svega 7.000 uplatilo taksu. Ovo otvara pitanja – ko je radio promenu prebivališta ljudima mimo zakona, koji kaže jasno da morate da platite taksu, kako je to rađeno, u kom vremenskom periodu i sve ostalo. Mi sumnjamo na organizovane kriminalne radnje u okviru Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu koja je nadležna za vođenje biračkog spiska“, ukazao je Kolarski.

Ističe da nam ovi podaci govore da je „neko upisivao birače u cilju sastavljanja lažnog biračkog spiska, što je jedno od dela u Krivičnom zakoniku, u cilju prekrajanja izborne volje“.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; shutterstock

Navodi da će u narednom periodu podneti krivičnu prijavu protiv NN lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu.

Progresivna Vojvodina se povodom ove teme konsultovala i sa Ceprisom i Crtom, a iz Ceprisa su im rekli da se niko do sada nije setio da na ovakav način radi ukrštanje podataka sa MUP i Ministarstvom finansija.

Dodaje da su pokušali da rašire priču na celu Srbiju, i postavili su pitanje Ministarstvu finansija koliko je ukupno uplata bilo na teritoriji Srbije za 2022. i 2023, ali prestali su da im odgovoraju na mejlove.

Kolarski misli da su shvatili šta im je namera.

Obratili su se povereniku za informacije od javnog značaja i sada čekaju njegovu reakciju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare