Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema pisanju režimskih medija, najavio je novo povlačenje iz poltike. Da je to isto najavljivao i ranije podsetio je na svom X nalogu politikolog Aleksandar Ivković, koji je Vučićevu novu pretnju nekim SNS-ovcima prikazao kao već viđenu situaciju.

U režimskim medijima Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, predstavljen je kao „potpuno sam po pitanju Rio Tinta“ i kao neko ko „čeka sukob s Vladom Srbije oko projekta Jadar“. Po pisanju tih istih medija, Vučić je zapretio svojim saradnicima „povlačenjem iz politike“.

Reakciju na pretnje povlačenjem objavio politikolog Aleksandar Ivković na svom X nalogu, uz sliku Vučićevih izjava iz prošle godine, u jednoj drugačijoj situaciji, a u kojoj je na gotovo identičan način govorio. Naime, tada je takođe postojao „sukob“ između Vučića i najviših funkcionera Srpske napredne stranke, oko Briselsko-ohridskog sporazuma i tada je predsednik je na isti način zapretio povlačenjem u stilu – „ako me ne podržite ja ću se povući, pa ćete užasno proći na izborima bez mene“.

Vlada Srbije spremna je da ukine projekat Jadar, ali ne želi u otvoreni sukob s predsednikom. Vučić čeka taj sukob kako bi mogao da najavi odlazak iz politike po okončanju predsedničkog mandata krajem 2026. godine, objavljeno je u više režimskih medija.

U tekstu se navode detalji sa navodnog sastanka vlasti, a on sadrži i nekoliko navodnih Vučićevih citata.

„Prebrojte se da vidite koliko vas je na moru! Je l’ mislite da iz plićaka rešavate probleme – pitao je Vučić…vi ukinite projekat, to je vaše pravo, ja vam neću smetati, neću vam smetati ni na izborima 2027. godine. Samo nemojte da tražite od mene da budem deo čopora koji ponavlja gluposti na dnevnom nivou – poručio im je navodno Vučić“.

Dvojica predstavnika Vlade su rekli da su imali lagodne i čiste pozicije koje su sada nepotrebno ugrozili projektom „Jadar“ koji nema simpatije ni kod koga u Srbiji.

Foto: M.K./ATAImages

„A kada sam smanjivao plate i penzije, da li je iko te mere podržao, a te reforme su nam omogućile da budemo zemlja najbržeg rasta i najbrže rastuće privrede. Žao mi je što ne gledate u budućnost, a sem gluposti i besmislica nisam čuo nijedan razuman argument protiv jadarita. Ali, vi ukinite projekat, to je vaše pravo, ja vam neću smetati, neću vam smetati ni na izborima 2027. godine. Samo nemojte da tražite od mene da budem deo čopora koji ponavlja gluposti na dnevnom nivou“, navodno je rekao Vučić.

Da ne treba previše verovati njegovim najavama povlačenja, uverava nas prošlost i njegovo stalno pomeranje roka do kog će se baviti politikom.

Nije mu prvi put da najavljuje povlačenje

Aleksandar Vučić rekao je saradnicima da je spreman da se povuče i 2023. godine, kada je navodno nakon emotivnog obraćanja saradnicima, napustio centralu SNS na Novom Beogradu..

Na sam pomen ostavke Aleksandra Vučića, tada je reagovao član Srpske napredne stranke Darko Glišić rekavši da će, ako se to desi, to biti „kraj SNS“, „kraj karijera“ koju je ova stranka imala na srpskoj političkoj sceni, kao i „najgori mogući scenario za Srbiju“. U podršci mu se tada pridružio i ministar finansija Siniša Mali, koji je dodao da je pobeda moguća samo sa Vučićem na čelu, pisao je nedeljnik Vreme.

Uvertira u tadašnju najavu ostavke predsednika Republike i njegovih partijskih drugova bila je navodna rasprava o (ne)prihvatanju francusko-nemačkog predloga na sastanku najviših naprednjačkih funkcionera. Vučić je, kako je tada naveo Pink, ustao i napustio sastanak uz opasku da će „ako narod odbije“, kao i u slučaju da „neko misli da zemlju treba ekonomski uništiti“, „rukovodstvo prepustiti pametnijim ljudima nego sebe“.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

„Pojedini funkcioneri pokušali su, da pametuju i govore kako ni slučajno ne treba prihvatiti dalje pregovore sa EU i SAD“, objavili su tada režimski mediji.

Prema njihovim naovodima, Vučić je „sve to strpljivo slušao, a onda poručio da će se on povući, ako neko misli da može i ume bolje“.

Obećao povlačenje iz politike ako izgubi od Đilasa na izborima

Vučić je još 2004. godine prvi put najavio povlačenje iz politike, u slučaju da ga na izborima za gradonačelnika Beograda porazi kandidat Demokratske stranke. Godinu dana kasnije, u TV duelu sa Draganom Đilasom, objasnio je da, uprkos porazu, nije održao obećanje samo zarad „opšteg interesa“, ali je prihvatio opkladu da se povuče iz politike ukoliko se ne dokaže da je, kako je on tvrdio, Đilas lopov. Kako nadležni organi nisu došli do istog zaključka kao i Vučić, očekivalo se da će tadašnji gensek SRS ispuniti dato obećanje, međutim, to se nije desilo.

Novo povlačenje iz politike najavio je 2008. godine, u vreme radikalnog raskola. Doduše, tada se samo povukao iz javnosti na deset dana. Sledeći put je pomenuo mogući raskid sa politikom 2014. godine, navodno u slučaju da „reforme propadnu” do kraja njegovog premijerskog mandata.

Pročitajte još:

„Ako ne bude naš čovek predsednik, ja se povlačim“

On je početkom 2017. rekao da će poraz kandidata SNS na predsedničkim izborima za posledicu imati i njegovu ostavku na mesto šefa vlade. Međutim, da ne bi rizikovao, iz predsedničke trke izgurao je Tomislava Nikolića i sam se kandidovao. On je krajem iste godine za Blumberg rekao da su 99 odsto šanse da se neće kandidovati po drugi put za predsednika zemlje, ali je kasnije taj jedan odsto ipak prevagnuo.

On je takođe 2018. godine izjavio da će ostati na čelu stranke „najviše godinu dana“. Nakon brojnih najava sklanjanja sa najviše pozicije stranke, tek je 2023. godine za novog predsednika Srpske napredne stranke na njegov predlog izabran je Miloš Vučević.

Kao i obično kada Vučić priča o povlačenju, sve je relativno i sve bi trebalo uzimati sa rezervom. Istorija nas uči da je sve moguće, samo jedno ne – da predsednik ode u političku penziju ma koliko govorio da će to učiniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare