Srđan Milivojević Foto:Aleksandar Barda/FoNet

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je da je vlast opsednuta litijumskom provizijom, ali da Srbija nije spremna da umre da bi režim preživeo. "Srbija nije spremna da naša deca žive 20 godina kraće da bi (Aleksandar) Vučič i (Ana) Brnabić uzeli litijumsku proviziju", smatra Milivojević.

Milivojević je za N1 rekao da je šokiran izjavom predsednice Skupštine Srbije da su na zasedanju o litijumu poslanici vlasti govorili o zaštiti životne sredine, dok su iz opozicije, kako je navela, govorili o tome da mora da dođe do nasilne smene vlasti. Ona ih je optužila da „pozivaju na građanski rat“.

„Šokiran sam da Brnabić preti građanima Srbije građanskim ratom. Ona nedvosmisleno pred građane postavlja ultimatum – ili će biti iskopavanja litijuma i to ćemo sprovesti i silom ako treba, a vi nemate prava da se bunite protiv toga“, rekao je Milivojević.

Podseća da je kompanija Rio Tinto u Papua Novoj Gvineji „oterana posle krvavog građanskog rata“, a da srpski režim želi da Rio Tinto dovedu „sa plaćeničkom vojskom i da krenu na građane Srbije“.

„Otreznite se gospođo Brnabić, Vas drma litijumska groznica“, poručio je poslanik DS.

Milivojević je poručio i da neće biti rata u Srbiji.

„Četiri rata su vodili sa našim neposrednim okruženjem, i sva četiri izgubili“, kaže on

„Pozivamo da se eskalaciji nasilja kojom režim preti, suprotstavimo odlučnim otporom i nenasiljem. Naš zadatak da artikulišemo nezadovoljstvo i da bes ne pređe u gnev“, naglasio je Milivojević.

„Ovo nisu politički protesti“

On je pozvao sve na veliki protest u Loznici, zakazan za sredu u 17 sati.

„Od prvog dana smo protiv iskopavanja litijuma, sa građanima i aktivistima. Nismo učestvovali u govorima i organizaciji protesta, ali smo podržavali“, istakao je Miliviojević.

Opozicija će, kako je kazao, govoriti onoliko koliko se od njih bude tražilo, i naglasio da ne žele da se nameću kao neko ko to organizuje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje opstanka našeg naroda i mi tu bitku ne smemo da izgubimo. Ovo nisu politički protesti, ovo su ekološki protesti. Ono daleko prevazilazi poltičke okvire, postaje životno pitanje naše generacije. Ljudi su nezadovoljni načinom na koji su donete političke odluke u vezi sa tim (projektom Jadar)“, kazao je Milivojević.

Kako je naveo, „jedina odrednica je da li ste za Srbiju ili protiv Rio Tinta i napredne mafije“.

Narodni poslanik ističe da opozicija sa ekološkim organizacijama ima odličnu saradnju i da nije potrebna posebna politička artikulacija.

„Izmene Krivičnog zakona Srbiju pretvaraju u Belorusiju“

„Ovo je skandalozan predlog zakona koji Srbiju pretvara u Belorusiju, u zemlje sa najgorom mogućom diktaturom, koji ostavlja mogućnost režimu da se breskrupulozno obračunava sa građanima“, smatra Milivojević.

Šokiran je i što BIA, kako kaže, privodi ekološke aktiviste dok naoružani terorista samostrelom gađa policajca ispred Ambasade Izraela u Beogradu.

„Koji je posao BIA?“, pitao je Milivojević, uz ocenu da je ovaj režim „gotova stvar“ i „metastaza u terminalnoj fazi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare