Foto:promo

Na lokalnim izborima u Čačku koji su održani 2. juna zabeležen je veliki broj nepravilnosti, a kako kažu predstavnici opozicije, aktuelna naprednjačka vlast je izgubila. Od 104 biračka mesta, po rečima naših sagovornika, samo na četiri je bio ispravan proces glasanja.

Docent dr Duško Brković, nosilac liste „Čačak protiv nasilja“ kaže za Nova.rs kaže da su kontrolisani birački spiskovi, a jedna od nepravilnosti su u nevažeće ubačeni ispravni listići ljudi koji su glasali za opoziciju.“Potom, prekriženi i završili na listi za Vučića. Na jednom biračkom mestu je upisano više birača nego što postoji“, objašnjava profesor dr Duško Brković.

Prema njegovim rečima, od 104 biračka mesta, samo je bilo četiri gde nisu uočene nepravilnosti.

Na naše pitanje kakve će korake preduzeti opozicija, Brković kaže da bi GIK sutra trebalo da se odlučuje o njihovim primedbama.

„Međutim, pre toga treba da nam dostave službenu belešku. Oni su stenografski upisivali na svoje papire, ali neće da nam daju zapisnik. Oni su hteli da nam izdaju rešenje da smo bili, za  koje ne znam čemu služi“, objašnjava profesor Brković napominjući da je Ruskoj stranci, koja nije prešla cenzus, dato pregršt glasova.

On napominje da je sinoć u GIK reagovala i policija, jer Nebojša Bežanić nije hteo da da zapisnik predstavnicima opozicije.

„Skočio je na Bratislava Simovića, a samo smo čekali zapisnike. Nisu nam dali da koristimo mobilne telefone niti da evidentiramo nepravilnosti, kojih je bilo previše“, zaključio je docent dr Duško Brković.

Duško Brković Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Lider GG „Istina i čast“ Ivan Ćalović kaže za Nova.rs da su nevažeći listići pripisivani u skor SNS i njihovih koalicionih partnera.

„Takođe, utvrdili smo da u nevažećim listićima postoje važeći za opoziciju. Na brojnim biračkim mestima smo konstatovali da su zapisnici, prilikom izlaska na teren, zbog invalidnih ili starih i bolesnih lica, često nepotpisani“, objašnjava advokat Ivan Ćalović.

Prema računici Ćalovića i njegovih opozicionih kolega SNS u Čačku ima 48, 32 odsto glasova.

„Podnećemo tužbu Višem sudu u Čačku, ali izgleda da nas čekaju ulice i suzavac“, zaključio je naš sagovoronik.

Privatna arhiva

Bratislav Simović iz Dveri dodaje da je izborni materijal bio dostupan i trećim licima.

„Prijavili smo i to policiji. To se dešavalo tokom protekle noći i danas“, dodao je on za Nova.rs.

***

BONUS VIDEO – Opozicionari u Čačku pregledaju izborni materijal: Ustanovili smo mnoge nedostatke – SNS nije iznad 50 odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare