Opozicija u Skupštini grada Kragujevca našla je način da se izbori sa naprednjacima koji ne žele da stave njihov predlog na dnevni red i uporno odbijaju da saslušaju šta druga strana ima da kaže. Zbog toga su odlučili da naprave taktiku i "gerilski" se bore protiv većine koju čini SNS i SPS u Skupštini grada. Oni su izabrali da se jave za reč, ali da ne govore ništa dok su ispred govornice i to sve u situaciji kada je kvorum za rad minimalan, čime su direktno naterali naprednjake da ceo dan provedu u sali. Jučerašnja sednica trajala je više od 17 sati, a ovakvim tempom odbornici će sedeti barem još tri dana dok se ne "odćute" sve tačke dnevnog reda kojih je ukupno 35.

Skupštinska većina u Kragujevcu odlučila je da ne ispuni zahtev opozicije da se održi sednice po hitnom postupku i zbog toga dva puta nisu dali kvorum za rad.

Umesto da pruži ruku opoziciji i sedne u skupštinsku klupu kako bi razgovarali, vlast je odabrala da ne dođe na sednicu i nastavi po starom.

Možda su naprednjaci nastavili po starom, ali je opozicija odlučila da promeni vid borbe. Naime, ona nije odustala od svog zahteva, dok je vlast sazvala novu sednicu po redovnom postupku. Opozicija je na tu sednicu došla, ali se i odlučila za „gerilski“ vid borbe.

Foto: Printscreen

Pošto naprednjaci imaju minimalan kvorum za rad, opoziconari su odlučili da nateraju SNS i SPS da sede u sali celog dana dok se ne izglasaju svi predlozi. Osim toga, opozicija je rešila da se bori tako što će ćutati tokom celog dana i primeniti „filibaster“ – parlamentarnu proceduru u kojoj jedan ili više članova Skupštine produžavaju vreme za raspravu kako bi odložili donošenje odluke.

Odbornici opozicije su izlazili za govornicu po svim tačkama dnevnog reda, stajali i ćutali sve vreme koje im je bilo na raspolaganju za raspravu, odnosno šefovi odborničkih grupa su imali po deset minuta, a odbornici po pet.

Dakle, za svaku tačku dnevnog reda opozicija se javlja, odlazi za govornicu i ćuti. Troši se vreme odborničkih grupa, naprednjaci slušaju, ali ne mogu da izađu iz sale jer ukoliko samo tri ili četiri odbornika napuste salu jer ne žele da „slušaju“ tišinu, neće biti kvoruma za rad, pa se sednica prekida.

Odbornik Slađan Rakić kazao je da su hteli svoje nezadovoljstvo da iskažu ćutanjem.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pošto vladajuća većina nije htela da nas sasluša, zato je 36 odbornika opozicije jedinstveno u Kragujevcu svoje nezadovoljstvo iskazalo ćutanjem. Noćas smo oko 1h završili tek pet od 35 tačaka. Predsednik skupštine je pomerio sednicu za 10. maj, mi čekamo da nastavimo našu borbu“, rekao je on za N1.

Tok su oni ćutali, vlast sedela nervozno u sali, čak su i na momente unosili hranu zbog čega ih je predsedavajući opominjao.

Gradonačelnik Nikola Dašić je za portal Glas Šumadije rekao da je „ćutanje za govornicom klasičan vid zloupotrebe“.

Foto: Aleksandra Petrović/Npva.rs

Dašić je rekao da vlast ne izbegava temu oko eksproprijacije zemljišta „Zastavin servis“, ali da ne želi da se o tome „priča na ovaj način“.

„Izneli su niz neistina. Prva je da je grad Kragujevac otkupio zemljište koje je bilo gradsko, što je apsolutno netačno. I proverljivo. Odete u katastar, tražite istoriju kretanja parcele i proverite. Odatle, pa na dalje sve je neistina za neistinom. Kompletnu papirologiju imamo“, rekao je Dašić.

BONUS VIDEO: Na lokalu opozicija okupljena oko SPN se prestrojava, pojedini čekaju signal iz Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare