Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Opozicija krivi premijera Kosova Aljbina Kurtija za, kako je objavljeno, promenu stava SAD da je međusobno priznanje Kosova i Srbije u ovoj fazi dijaloga nemoguće.

„(Ambasador SAD na Kosovu Džefri) Hovenije mi je rekao da iako je krajnji cilj obostrano priznanje Kosova i Srbije, ’što, nažalost, sada nije moguće, današnji izazovi se ipak mogu prevazići. Ako vidite ovaj sporazum kao privremeni korak ka tome… postoje realne mogućnosti“, naveo je Tim Juda u tekstu u „Ekonomistu“.

Bivši premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti je zatražio od vlade Kosova da odgovori šta se dogodilo da SAD „više ne vide međusobno priznanje kao centralno pitanje“.

„Vlada treba da kaže šta su uradili što je nateralo SAD — glavnog saveznika Kosova — da izjavi da nije vreme za priznanje od strane Srbije“, zapitao je Hoti.

Upitao je i „šta se desilo u odnosima Kosova sa SAD da međusobno priznanje više nije u centru pažnje?!“-

Poslanica Demokratske partije Kosova (DPK) Ganimete Musljiu je od vlade zatražila da se ne prećutkuje izjava američkog ambasadora.

„Ne može se jednostavno i prećutati izjava američkog ambasadora da:’priznanje Kosova i Srbije sada nije moguće'“, napisala je ona na Fejsbuku.

Istakla je i da vlada Kosova mora biti „transparentna za građane u smislu dijaloga“.

„Eksperimenti, poput onih na severu Kosova koji su se desili krajem godine koju smo ostavili, degradacija komunikacije i saradnje sa SAD ne mogu da se tolerišu“, navela je Musliu.

Smatra i da „vlada Kosova mora da odgovara za destruktivni nivo upravljanja“.

Ni francusko-nemački plan na osnovu kojeg su se strane dogovorile da vode dijalog ne predviđa (međusobno) priznanje u ovoj fazi.

Očekuje se, radi podsticaja dijalogu, da će ovog meseca Kosovo i Srbiju posetiti Emanuel Bon, savetnik francuskog predsednika, i Jens Pletner, savetnik nemačkog kancelara, koji su u Beogradu i Prištini bili i u septembru 2022, kada su predstavili francusko nemački plan.

***

BONUS VIDEO – Švedska predsedava unijom. Glavna pitanja za Srbiju – Kosovo i sankcije Rusiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar