Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Opozicija je spremna da traži posebnu sednicu Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji. To je danas i potvrdio lider Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas koji je rekao da će podržati predlog Miloša Jovanovića, lidera Nove Demokratske stranke, koji će biti inicijator.

Na severu Kosova u toku je kriza nakon što je pre dve nedelje Kosovska policija zatvorila deo preostalih srpskih institucija, mahom opštinskih organa koji su građanima pružali administrativne usluge.

U jeku tih tenzija, Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije iz Gračanice, Srpski nacionalni forum iz Gračanice i Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ zatražili su hitan sastanak sa srpskim opozicionim partijama, relevantnim pokretima i udruženjima koje se bave Kosovom i Metohijom.

Komentarišući ovaj poziv, lider SSP Dragan Đilas rekao je da on još formalno nije stigao, ali da je svakako potrebno razgovarati.

Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Formalni poziv nije stigao, ali sasvim sigurno je potrebno razgovarati sa tim ljudima, kao što je potrebno razgovarati u Skupštini Srbije. Na sastanku na kom smo bili pre dva dana, gospodin Jovanović nas je obavestio da će oni pokrenuti zahtev da se održi posebna sednica o KiM koju ćemo mi podržati“, rekao je Đilas u emisiji Probudi se na TV Nova.

Pomenutom sastanku prisustvovao je i lider stranke SRCE Zdravko Ponoš.

Lider SSP Dragan Đilas rekao je da na KiM u toku maltretiranje srpskog naroda.

„Ono što mi danas i poslednjih nekoliko dana gledamo na severu Kosova je zaista maksimalno maltretiranje srpskog naroda, od hapšenja do toga da su ljudi jednog jutra došli na svoja radna mesta, gde im je Kurtijeva policija rekla da tih mesta više nema. To je stvarno sramota i skandal. To je proces koji je započeo dolaskom Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine i svim onim što je on prihvatio i uradio, ne bi li imao podršku Zapada da ostane na vlasti“, rekao je sagovornik TV Nova.

Kosovo

Dodao je da je Aleksandar Vučić prihvatio sporazum i to je već sada jasno, pošto se, kako je rekao, odigrana predstava sa pismom Ane Brnabić g“de smo mi podvukli neke naše crvene linije“, a ispostavilo se da to više ne važi.

„Baš u vašem studiju je Boris Tadić rekao šta sve on nije prihvatio na sastanku sa Angelom Merkel, a šta je posle toga Aleksandar Vučić prihvatio. On je te stvari odužio na 12 godina, verovatno je u dogovoru sa njima trebalo brže da ih završi, da bi ostao na vlasti“, rekao je Đilas.

Podvukao je da je Tadić rekao jednu važnu stvar, koju i on govori.

PROČITAJTE JOŠ

„Ako vi pravite rešenje za KiM, tako da će jedni dobiti sve, a drugi ništa, srpski narod biti ponižen… Šta će biti za 10-20 godina vas ne interesuje…“.

Na pitanje šta bi sada trebalo da se uradi, Đilas odgovara:

„Prvo bi trebalo Aleksandar Vučić da podnese ostavku, zato što je slagao narod, to je suštinska stvar. Da ne govorim o svim obećanjima sad. Sad dok se sve ovo dešava, on čovek peče palačinke i šalje poruke kako imamo na Kosovu zdravstvo i prosvetu, pa uskoro nećemo ni to imati, jer nema Srba na severu, neće biti dece… To je krah politike Aleksandra Vučića i tragedija našeg naroda koja je strašna“, rekao je Đilas.

Miloš Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

O sednici posvećenoj Kosovu, govorio je i Miloš Jovanović iz NDSS-a i to kao odgovor na raniji predlog Ane Brnabić da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisutstvuje sednici o litijumu.

U izjavi za Nova.rs, Miloš Jovanović je, komentarišući „ponudu“ presdsednice parlamenta, rekao da bi Vučić „svakako morao da prisustvuje sednici na kojoj će se raspravljati o protivustavnoj, antidržavnoj i tragičnoj kosovskoj politici koju je sprovodio u proteklih dvanaest godina“.

Hronologija povlačenja Srbije sa Kosova

Najmanje poslednjih godinu i po dana unazad, život Srba na severu Kosova ispunjen je konstantnim tenzijama, nekada na nedeljnom, a nekada čak i na dnevnom nivou. Tako su u maju prošle godine kosovski specijalci uz šok bombe i suzavac u zgrade tri opštine na severu Kosova uveli albanske gradonačelnike, poskidavši srpske zastave i postavljajući kosovske.

Tokom čitavog prošlog leta, događao se talas hapšenja upadljivo Srba sa severa Kosova, da bi situacija eskalirala krajem septembra, kada se naoružana grupa koju je predvodio nekadašnji potpredsednik Srpske liste sukobila sa Kosovskom policijom. Tom prilikom ubijen je jedan policajac Albanac i trojica Srba sa KiM.

Već u novembru iste godine, krenula je masovna preregistracija na RKS tablice sa tablica srpskih gradova na KiM. Početkom 2024. godine, vozila sa takvim tablicama počela su neometano da ulaze na teritoriju centralne Srbije.

Ni to nije sve. Takođe, početkom godine, Centralna banka u Prištini zabranila je upotrebu dinara, nakon čega je Kosovska policija pozatvarala ekspoziture Poštanske štedionice, a potom i srpsku Poštu na severu Kosova. Završen je i proces promena srpskih u kosovske dozvole, a u poslednjoj akciji koja se dogodila u petak, zatvoren je deo preostalih srpskih institucija na severu Kosova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare