Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako je već više od tri meseca prošlo od decembarskih izbora, još uvek nije poznato kada će biti formirana Vlada Srbije, kao ni ko će biti novi mandatar. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje već jednom pomerio datum kada ćemo saznati ko će biti novi mandatar, on ovo nije saopštio ni na večerašnjoj konferenciji za novinare, i pored toga što su konsultacije za mandatara završene još 4. marta.

Predsednik Vučić večeras se obratio javnosti na konferenciji za novinare u Palati Srbija, a među brojnim temama o kojima je govorio, ipak nije spomenuo ništa oko formiranja nove Vlade Srbije, kao ni ime novog mandatara i pored toga što je danas ponovo „isteklo“ njegovo pomereno obećanje da ćemo ime dobiti za sedam dana.

Prvobitno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije nakon decembarskih izbora najavio da će Vlada biti „veoma brzo forimirana, a kao rok koji je spominjao u više navrata bio je 15. mart“. Međutim, mi već na kraju marta još uvek nemamo ni ime mandatara, a kamoli novu Vladu Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 22. marta tokom televizijskog gostovanja na TV Prva jednom već pomerio datum kada ćemo saznati ko će biti mandatar za sastav nove Vlade Srbije. Tada je rekao kako veruje da „ćemo u roku od sedam dana imati mandatara“.

Prethodno je 6. marta Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke rekao kako je lider naprednjaka Miloš Vučević tada „predložio da se za ime mandatara sačeka još 7-10 dana“.

Inače, tada je saopšteno da će Ana Brnabić biti kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije, koja je u međuvremenu izabrana, kao i da će Aleksandar Šapić ponovo biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima koji će biti ponovljeni nakon što nijedna stranka nije uspela da formira lokalnu vlast.

Podsetimo, zakonski rok za formiranje Vlade je 90 dana od konstituisanja Narodne skupštine. Što znači da je krajnji zakonski rok za formiranje Vlade 6. maj, jer je parlament konstituisan 6. februara. Inače, od 1. do 6. maja su prvomajski i uskršnji praznici.

Opširnije o današnjoj konferenciji za novinare čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Konsultacije o Vladi završene, a mandatar nije poznat: O personalnim rešenjima nije bilo reči ili se krije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare