Do formiranja nove gradske vlasti, koja će biti uspostavljena ukoliko se izbori budu održali u decembru, Beograd će voditi Privremeni organ. U pitanju je telo koje vodi grad do izbora novog gradonačelnika i Skupštine Grada i koje po zakonu formira Vlada Srbije. U sastav Privremenog organa ulazi pet osoba, a prema saznanjima Nove u ovo telo će ući dva člana iz SNS, jedan iz SPS, te dva iz opozicije – jedan iz koalicije „Moramo za dobar grad“, drugi iz odborničke grupe „Pravac Evropa“.

Posle ostavke gradonačelnika Aleksandra Šapića, biće formiran Privremeni organ koji prema zakonu vodi „neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa“ u gradu. Naravno, sve pod uslovom da se zaista raspišu izbori za 17. decembar, što su u nekoliko navrata najavili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Privremeni organ čine predsednik i četiri člana, a da bi se formiralo ovo telo potrebno je da Vlada Srbije donese rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šapić najavio da će predsedavati, Nikodijević izbor SPS

Prema saznanjima Nove, vlast će imati troje predstavnika u ovom telu – dva iz redova SNS i jedan iz SPS. Sa druge strane, dve najveće odborničke grupe u opoziciji, „Moramo za dobar grad“ i „Pravac Evropa“, koju predvodi Stranka slobode i pravde (SSP) imaće po jednog.

Što se tiče vlasti, siguran je ulazak Aleksandra Šapića. On je već najavio da će biti predsedavajući u ovom telu, a budući da će i biti kandidat SNS za gradonačelnika, njegov ulazak je izvestan.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada je reč o drugom članu iz redova SNS, za sada najbliži ulasku je Aleksandar Mirković. U pitanju je jedan najaktivnijih odbornika i narodni poslanik sa liste SNS.

Što se tiče SPS, najverovatnije će u Privremeni organ ući dugogodišnji predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Koga će predložiti opozicija?

Jedno od dva mesta predviđeno za opoziciju zauzeće Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe „Moramo za dobar grad“. On je to zvanično potvrdio za Novu i rekao da će se boriti za javni interes kroz rad u ovom privremenom telu.

Dobrica Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovo je od velikog značaja imajući u vidu da je tokom prethodnog saziva Privremenog organa SNS u isti imenovao Nebojšu Čovića i Sinišu Malog koji je kasnije i postao gradonačelnik. Rad tadašnjeg privremenog organa trajao je više od propisanog vremena i služio je SNSu da pripremi teren za Beograd na vodi, ukidajući studiju visokih objekata, da pripremi javno privatno partnerstvo za Vinču, i otvori vrata za mnoge štetne projekte koji su u proteklom periodu devastirali Beograd“, istakao je Veselinović za Novu.

Drugo mesto koje pripada opoziciji još uvek nije popunjeno. Prema informacijama Nove, nije doneta zvanična odluka oko toga koga će odbornička grupa oko SSP predložiti, ali postoji nekoliko kandidata. Među njima su šefica odborničke grupe Mila Popović, kao i odbornik Vladimir Obradović.

Vladimir Obradović, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

To su za sada mogućnosti i špekulacije, a u narednih nekoliko dana će biti i zvanično objavljeno ko će iz ove odborničke grupe ući u Privremeni organ.

Inače, slična situacija viđena je i pre 10 godina, kada je bio formiran Privremeni organ uoči beogradskih izbora. Tada su Privremeno veće, odnosno organ činili Siniša Mali i Nebojša Čović iz SNS, Andreja Mladenović iz DSS, Tatjana Pašić iz DS, te Nikola Nikodijević iz SPS.

U to vreme na prvoj sednici ovog Privremenog organa za sekretara je izabran Goran Vesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar