Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, rekao je danas, gostujući na N1, da je cena hrane u Srbiji u poslednje tri godine povećana za 58 odsto, dok su plate i penzije povećane za 43, odnosno 36 odsto, te da je pitanje za predsednika Aleksandra Vučića da li se u Srbiji bolje živi, imajući u vidu ove brojke.

Nakon što je u posebnom obraćanju građanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio sniženje cena parizera, majoneza, deterdženta za sudove, jogurta, šampona za bebe… bilo je vrlo otvorenih kritika u javnosti. Mnogi su ovo nazvali jeftinim početkom predizborne kampanje i pridobijanjem glasova na konto osnovnih životnih namirnica. Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk pozvao je predsednika i ministre finansija i trgovine da prvi degustiraju taj sniženi parizer.

PROČITAJTE JOŠ...

“Ako ga oni jedu, onda treba da ga ponude narodu, ali bi bilo dobro da Vučić, ministar trgovine Tomislav Momirović i ministar finansija Siniša Mali odu u sredu da prvi degustiraju taj parizer, pa onda da ga ponude nama“, rekao je glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

Vučić je već sutradan prihvatio izazov. Ali ne onaj za TV duel, već za rijaliti ispred marketa u kraju, pa su tako on, Mali i Momirović jutros doručkovali parizer.

S obzirom na to da je zaslužan za današnji performans predsednika i ministra, Ćulibrk se na početku gostovanja na N1 našalio kako je šef kuhinje u Predsedništvu, a potom dodao:

„Neverovatno je koliko je sve ovo postalo smešno, a istovoremeno i žalosno. Zamagljuje se suština. Pokušaću samo da, pošto je predsednik rekao da su najvažniji rezultati, a to su cene, plate i penzije… Ne može ovaj parizer da sakrije istinu, a istina je da su u poslednje 3 godine cene hrane u Srbiji povećane za 57,8 odsto. Pritom, meso je poskupelo za više od 50 procenata, mleko, jaja i sir za više od 70 odsto, povrće za više od 80 odsto. To su zvanični podaci zavoda za sastistiku čiji je direktor Miladin Kovačević. U isto vreme, prosečna penzija u Srbiji je povećana za 36 odsto, medijalna zarada, koju prima više od polovine zaposlenih u Srbiji, je povećana za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za 36 i 43 odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi? Bez obzira na ovaj vaš parizer, kom ste oborili cenu sa 390 na 260 dinara, pa se postavlja pitanje šta je unutra ako kilogram toga košta 260 dinara i ako se pravi od mesa koje je 800, 900 ili 1000 dinara, zavisi od kvaliteta“, pitao je Ćulibrk.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare