Foto: Kossev

Evropska unija na Kosovu i misija OEBS izjavile su da sa zabrinutošću prate aktivnosti u vezi sa eksproprijacijom u opštini Leposavić, javlja portal KoSSev.

Ove dve međunarodne institucije su u odgovoru bivšem gradonačelniku opštine Leposavić kazale da su kosovskoj vladi ukazale da se u ovom procesu moraju ispoštovati sve procedure, uz poseban apel da se posebno ispoštuju imovinska prava vlasnika parcela obuhvaćenih eksproprijacom, objavio je KoSSev.

Bivši gradonačelnik ih je 14. februara obavestio o tome da je kosovska vlada u predmet eksproprijacije stavila čitavo jedno brdo ove opštine.

Kosovska vlada odlučila je sredinom januara da ekspropriše zemljište u selu Dren i Lešak u opštini Leposavić ukupne površine 83 hektara i to radi još jednog „infrastrukturnog projekta od javnog interesa“. Ove dve katastarske zone se naslanjaju jedna na drugu. Deo ove površine je privatno vlasništvo, zatim vlasništvo lokalne samouprave, kao i društvena svojina.

Ipak, privatni vlasnici i opština Leposavić o samoj odluci januara nisu bili obavešteni, a od januara ovo pitanje nije ni privlačilo pažnju javnosti. Tako i vlasnici, kako su sami potvrdili, sve do 1. februara nisu znali ni šta će na njihovom zemljištu biti sagrađeno, piše KoSSev.

Na parcelama su tada primetili građevinske mašine, oklopnjake i policiju, a od njih su saznali da se tu gradi policijska baza za Pograničnu policiju, odnosno da se za sada krči ili priprema put do eksproprisanog zemljišta.

Ličnu zabrinutost je kosovskoj vladi preneo i šef ove misije na Kosovu, Majkl Devenport.

„Izrazio sam zabrinutost vladi i pozvao na poštovanje prava svih vlasnika imovine i na pravilan proces u u skladu sa zakonom“, naveo je Devenport.

BONUS VIDEO: ZSO je obmana na koju se vlast u Srbiji primila. Ništa Srbi na Kosovu neće bolje da žive 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar