Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske koji se danas održava u Beogradu okupiće oko 10.000 gostiju, što iz Srpske, što iz ostalih gradova Srbije.

Tokom centralne ceremonije srpsku prestonicu će nadletati pet „migova“, a ovaj dan započeće u 9.30 časova molebanom u Hramu Svetog Save. Na kraju dana biće upriličen vatromet na levoj obali Save, prenosi Kurir.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović istakao je da je reč o velikoj i značajnoj manifestaciji kojom se želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine.

„Jedinstvo koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti, sudbini koju delimo, ali jedinstvo koje nije usmereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u Srpskoj ili bilo gde na Balkanu, jedinstvo koje nikoga ne ugrožava. Siguran sam da će to zaista biti jedna lepa i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti“, rekao je Starović.

PROČITAJTE JOŠ

Ukazao je i da će niz različitih, a u svakom smislu veoma značajnih dokumenata biti usvojen na zajedničkoj sednici dveju vlada u Palati Srbija u 12 časova.

„Čitava ideja se sastoji u tome da je sporazumu o specijalnim paralelnim vezama koji je davnih dana zaključen između Srbije i RS, a sve na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, na šta imamo pravo, potrebno udahnuti novu vitalnost, novu sadržinu“, kazao je on.

Uoči današnjeg svesrpskog sabora, u Beograd su juče stigli zvaničnici RS. Premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekali su u popodnevnim časovima na graničnom prelazu Sremska Rača premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Satnica

09.30 – Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save
11.00 – Sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika skupština Srbije i RS, predsednika vlada Srbije i Srpske i patrijarha Porfirija u Palati Srbija

12.00 – Zajednička sednica vlada u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
13.00 – Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS
13.10 – Izjave za medije predsednika Vučića i Dodika
14.00 – Obilazak veterana iz Srbije i RS u Domu Garde na Topčideru
17.00 – Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na Trgu republike
17.45 – Obilazak Narodnog muzeja

21:00 – Vatromet iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save

BONUS VIDEO Da li znate šta je Svesrpski sabor?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare