Lamberto Zanijer , šef poslaničke misije OEBS za demokratske institucije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Lokalni izbori, koji su održani u 89 gradova i opština u Srbiji, bili su dobro sprovedeni i biračima su ponuđene različite političke alternative, ali su na izborni proces negativno uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju, izjavio je danas u Beogradu šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer (Zannier).

Predstavljajući preliminarne zaključke Posmatračke misije ODIHR-a o jučerašnjim lokalnim izborima u Srbiji, Zanijer je na konferenciji za novinare rekao i da je izborni dan „generalno protekao glatko, ali da su negativno uticala pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova, kao i izolovani slučajevi nasilja“.

„Posmatrači ODIHR-a su u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno zbog učestalog narušavanja tajnosti glasanja, kao i zbog uređenja samih biračkih mesta. Posmatrači su takođe istakli nekoliko primera ozbiljnih nepravilnosti, uključujući slučajeve kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke kao što je grupno glasanje i glasanje preko punomoćnika“, kazao je Zanijer.

Lamberto Zanijer , šef poslaničke misije OEBS za demokratske institucije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Naveo je da je poštovana osnovna sloboda izražavanja i okupljanja i da je biračima ponuđen širok dijapazon opcija za glasanje koje predstavljaju širok spektar političkih opcija, ali je dodao da su dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije „smanjili konkurentnost na izborima“.

„Upotreba različitih imena i brojki za opozicione liste i nekoliko lista sa nazivima koji zvuče slično, koje su navodno proglašene da bi zbunile birače, uticali su na mogućnost birača da donesu u potpunosti informisanu odluku o tome za koga će glasati“, dodao je Zanijer.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao i da je raznovrsna medijska scena u Srbiji „duboko polarizovana“ i da je uočeno „selektivno medijsko izveštavanje, prilikom kojeg je prednost data temama od državnog značaja u odnosu na lokalna pitanja, čime je ograničena informisanost birača o temama vezanim za lokalne izbore“.

„Mediji javnog servisa primarno su bili usmereni na predsednika, vladu i vladajuće stranke, dok su opoziciji omogućili pristup medijima tokom poslednjih deset dana pre izbornog dana. Nacionalni privatni pružaoci medijskih usluga u velikoj meri favorizuju javne funkcionere i vladajuće stranke, dok sa druge strane marginalizuju i često u negativnom svetlu izveštavaju o opoziciji“, naveo je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare