Boško Obradović Foto: N1

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da sednica parlamenta o Kosovu još uvek nije zakazana, a da će, ako bude održana, a nada se da hoće, poslanici tog pokreta tražiti da se nemačko-francuski predlog o Kosovu odbaci. "Prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u Savet bezbednosti UN, gde imamo saveznike - Rusije i Kinu. Kako bi Srbija to mogla da uradi? Obratio bih se UN i obavestio ih da je EU izašla iz okvira svog mandata, prešla je na rešavanje statusnog pitanja, što nije njen mandat. SB UN je jedini gde se o pregovorima o statusu Kosova može pregovarati", kazao je Obradović u Danu uživo.

Skupština Srbije trebalo bi da zaseda u četvrtak, 2. februara, kada se očekuje rasprava o francusko-nemačkom predlogu za pitanje Kosova i Metohije. Stav Dveri je da predlog treba da se odbaci u celini, i čuli smo ga ubrzo nakon što je predsednik Srbije saopštio rezultate razgovora sa zapadnom „petorkom“.

A da li će biti sednice uopšte?

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite. To govori o jednom iživljavanju nad institucijama društva“, naglasio je Obradović za N1.

Kaže da se nada da će sednica biti održana.

„Ja se nadam da će biti sednice, jer ne vidim u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu ako ne u Skupštini. Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

N1: Vi ste za to da se odbaci taj predlog, a niste ga još ni videli?

„Ja sam poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument za Kosovo, istakao sam da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, da je dobro da dobijemo i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog. Iz izjava koju je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, kaže Obradović.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare