Pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika kompanije Rio Tinto trajali su godinama, a kako pokazuju dokumenta u koja je Nova.rs imala uvid glavna veza bio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič. Zato nije iznenađujuće to što je upravo Ševčovič bio u delegaciji nemačkog kancelara Olafa Šolca prilikom njegove poslednje posete Beogradu, kada je i zvanično postignut dogovor o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji.

U prepisci upućenoj kabinetu Maroša Šefčoviča, koju je uputio predstavnik Rio Tinta, izražena je želja da novi rukovodilac te kompanije razgovara sa potpredsednikom Evropske komisije. Kako se navodi u mejlu koji je Nova.rs dobio na uvid, tema sastanka je trebalo da bude „Stanje projekta Jadar“, „Potencijalni razvoj lanaca vrednosti baterija i električnih vozila u Evropi i Srbiji“.

Dalje se ističe da jedan od rukovodilaca Rio Tinta bio već na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto: M.A./ATAImages

„Oni su se sastali kako bi razgovarali o našem projektu Jadar. Otvoreni smo za održavanje sastanka virtuelno ili fizički, kako vam odgovara. Bilo bi poželjno da ovaj sastanak održimo u narednih 4-5 nedelja pošto se odluka o investiranju naše kompanije čeka. Bili bismo veoma zahvalni ako biste mogli da obezbedite nekoliko vremenskih termina koji bi odgovarali potpredsedniku Šefcoviču“, navodi se, između ostalog, u prepisci.

Pomenuti e-mejl poslat je kabinetu Šefčoviča 1. juna 2021. godine, narednog meseca, 8. jula održan je sastanak.

PROČITAJTE JOŠ....

U transkriptu, koji je naš portal dobio na uvid, navodi se da su rukovodioci Rio Tinta informisani o napretku i planovima za razvoj projekta rudarstva i prerade litijuma u Jadru, te da će on biti temelj budućeg „vertikalno integrisanog lanca vrednosti baterija u Srbiji“.

„Potpredsednik (Šefčovič prim. aut) je istakao neophodnost obezbeđivanje pune usklađenosti projekta, kako u fazi razvoja tako i u fazi rada, sa ekološkim zakonodavstvom i najvišim standardima transparentnosti i javnog angažmana. On je informisao drugu stranu o naporima Komisije da obezbedi zalihe kritičnih sirovina za evropsku privredu, uključujući njenu novu industriju baterija, duž tri ose, odnosno podsticanje domaćih održivih i odgovornih projekata, diverzifikaciju snabdevanja stvaranjem strateških partnerstava sa sličnim nastrojenim trgovinskim partnerim, uključujući Zapadni Balkan i implementaciju koncepta cirkularne ekonomije“, navodi se, između ostalog, u tekstu.

Marinika Tepić o Šefčovću: Propali predsednički kandidat i blizak čovek premijera Fica

O postojanju ove prepiske javnost je najpre informisala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je u Skupštini Srbije istakla da je Šefčovič, duže vreme povezan sa kompanijom Rio Tinto.

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Slovački političar Maroš Šefčovič, inače propali predsednički kandidat 2019. godine i produžena ruka premijera Slovačke Roberta Fica, otkrili smo sada da je zapravo sve vreme, godinama, povezan sa Rio Tintom, ali i sa slovačkom fabrikom baterija InoBat, u koju je Vlada Srbije iza zatvorenih vrata odlučila da upumpa 419 miliona evra naših para iz budžeta za izgradnju fabrike baterija u Ćupriji“, rekla je ona.

„Za one koji ne znaju, da podsetim ko je slovački premijer Robert Fico, najbliži saradnik ovog Maroša Šefčoviča: Za Fica, njegovu Vladu i njegove najbliže ljude iz kabineta i stranke, dokazano je u Slovačkoj i od strane međunarodne zajednice prihvaćeno otkriće novinara Jana Kucijaka – da je Fico i njegov kabinet sa gotovo svim ljudima koji ga okružuju – povezan i da su radili za interes najopasnije mafije na planeti – italijanske Ndrangete! Novinar Jan Kucijak je životom platio to svoje otkriće i ubijen zajedno sa svojom verenicom”, podsetila je Tepić.

Ona je dodala da sada ovakvi ljudi “sebi daju za pravo da nama govore šta da radimo sa svojom državom“.

„Propali predsednički kandidat premijera Fica koji se povezuje sa ubistvom novinara i njegove verenice. A sada komesar Evropske unije koji se već godinama povezuje sa Rio Tintom, ali i sa slovačkim InoBat-om, kompaniju u koju je Rio Tinto po sopstvenom priznanju uložio novac. E ovaj Šefčovič čija je plata 25.000 evra se još 2019. sastajao sa InoBatom, evo dokaza koji se od nas krio. Nakon toga došli smo do imejla gde direktori Rio Tinta traže da se sastanu upravo sa Mariom Ševčovičem. Traže sastanak, dobijaju ga i održavaju i nastavljaju komunikaciju upravo sa Marošem Ševčovičem“, zaključila je Marinika Tepić

Ko je Maroš Šefčovič?

Pre nego što je “zakoračio” u institucije Evropske unije Šefčovič je bio slovački diplomata. U periodu od 1991. do 1992. godine bio je konzul u Zimbabveu, nakon toga od 1992. do 1995. Zamenik ambasadora u Kanadi, a ambasador postaje 1999. godine kada je odaslan u Izrael na službu.

Maroš Šefčovič Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Karijeru unutar Evropske unije započinje 2004. godine, kada je prvi put izabran za evropskog poslanika ispred slovačke socijaldemokratske stranke “Smer”. Na toj poziciji bio je sve do 2009. godine, kada prelazi u izvršnu vlast EU odnosno Evropsku komisiju (EK).

Najpre je u periodu od godinu dana vršio funkciju komesara za obrazovanje, sport, kulturu i omladinu. Zatim 2010. godine postaje potpredsednik EK zadužen za unutarinstitucionalne odnose i administraciju.

Četiri godine kasnije Šefčovič je izabran za komesara zaduženog za energetiku i na toj poziciji bio je do 2019. godine.

Iste godine vraća se na poziciju potpredsednika EK zaduženog za unutarinstitucionalne odnose, a 2023. godine nakon što je Frans Timermans podneo ostavku kako bi se kandidovao na izborima u Holandiji, Šefčovič preuzima i funkciju komesara za “Zeleni dogovor”.

Početkom 2019. godine Šefčovič je objavio da će biti kandidat za predsednika Slovačke ispred stranke “Smer”.

U prvom krugu predsedničkih izbora osvojio je 18,66 odsto čime je zauze drugo mesto, dok je prvoplasirana Zuzana Čaputova osvojila 40,57 odsto. Njih dvoje su bili kandidati u drugom krugu, u kom je Šefčovič izgubio.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare