Zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović poziva redom građane da dođu na “najveći skup ikada” ispred Narodne skupštine, koji organizuje SNS kao kontramiting protestima građana „Srbija protiv nasilja“. Iako su do sada naprednjaci pozivali i tražili obavezan dolazak za svoje članstvo, Milutinović je pomerio granicu i krenuo nasumično da poziva građane. Jedan od njih, čije ime nećemo otkrivati, ali je poznato našoj redakciji, poslao nam je prepisku s Milutinovićem koji ga je pozvao na događaj 26. maja, iako pomenuti sagovornik nije član, niti simpatizer SNS.

Gotovo svakog dana stižu svodočenja širom zemlje da su naprednjaci počeli da prebrojavaju svakog pojedinca koji će doći na kontramiting u petak i “jure” svakog novog građanima koji će doći na „najveći skup“. Poslednji takav primer stiže iz Lajkovca, gde zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović nasumično šalje poruke građanima telefonom u kojem ih poziva na skup u petak. Jedan od građana koji je dobio takvu poruku obratio se našoj redakciji kako bi podelio svoje neprijatno iskustvo sa ovim lokalnim moćnikom.

Iz bezbednosnih razloga, ime našeg izvora nećemo objavljivati, a iz dostupne prepiske vidi se da Milutinović nije ni znao sa kim razgovara.

Obrada Milutinović Foto:

„Jesi li raspoložen da ideš u Beograd 26. maja na miting SNS“, upitao je Milutinović i dobio odgovor:

„Koji su ti?“, odgovorio je naš izvor, na šta mu je Milutinović odgovorio da je u pitanju Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić.

Foto: Printscreen

Na ovu konstatiaciju Milutinovića, naš izvor je da bi produžio komunikaciju pitao koliko se to plaća ili se dobija posao u Pro Tentu.

Ubrzo je dobio odgovor:

„Naravno ako hoćeš. Čućemo se večeras“, zaključuje se u prepisci u koju smo imali uvid.

Milutinović je dugogodišnji lokalni funkcioner u Lajkovcu, gde obavlja funkciju zamenika predsednika opštine Andrije Živkovića (SNS). Njegovo ime nalazi se u bazi Agencije za sprečavanje funkcije, gde je prema najnovijem izveštaju iz 2023. godine prijavio da ima porodičnu kuću od 190 kvadrata i još jednu kuću od 60 kvadrata. Pored toga, poseduje automobil i tratkor.

Na funkciji zamenika predsednika opštine nalazi se od avgusta 2020. godine i za ta poziciju dobija mesečnu naknadu od 104.000 dinara.

Nova je kontaktirala Milutinovića kako bismo dobili informaciju da li je autentična prepiska i zbog čega poziva građane na kontramiting, Milutinović je odgovorio da vozi automobil i da ne može da razgovara, ali da možemo da razgovaramo kasnije.

Nakon toga više nije odgovarao na naše pozive.

Kontramiting SNS i svi pritisci – ako ne odete izgubićete posao, ako odete možete kod lekara

Da su naprednjaci ozbiljno „zasukli“ rukave i krenuli u pripremu za veliki kontramiting ispred Narodne skupštine potvrđuje serija pritisaka na građane iz čitave države. Svedočenja se pojavljuju svakog dana, objavljuju prepiske, kvote, autobusa, pretnje, a sve u cilju kako bi se napravio najveći skup u istoriji Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Organizacija kontramitinga usledila je nakon masovnih protesta građana koji su izašli na ulice nezadovoljni atmosferom i sveprisutnom nasilju u društvu. Do pomenutog skupa naprednjaka ostalo je još 11 dana, ali pripreme uveliko traju – kvote za dolazak na kontramiting su nikad veće, zaposleni u javnom sektoru već su obavešteni da će imati „poseban radni zadatak“ tog dana, gotovo svi javni prevoznici su rezervisani,

Prema informacijama Nove, planiran je dolazak 2.200 autobusa iz cele Srbije na skup u Beograd. Osim toga, imali smo uvid u dopise koji se šalju odborima SNS širom države, u kojima se navodi da je obavezan dolazak i da morati dođu na plato ispred Narodne skupštine.

Kvote za dolazak u napred određene, a pojedinci će dobiti i novac za dolazak na skup. Osim toga, građani se ucenjuju da će izgubiti posao ukoliko ne dođu na događaj, a za one koji poslušaju partijski „savet“, dobiće mogućnost da preko reda dobiju pregled kod lekara.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Uvertira i pokazna vežba pred skup ispred Skupštine bio je partijski događaj u Pančevu, gde građanima naprednjaci nisu dozvolili da napuste ograđeni prostor. Dodatno, jedna od glavnih tema poslednjih dana je snimak na kojem se vidi da generalni sekretar Vlade Novak Nedić izlazi sa jednog splava sa grupom od više desetina navijača u crnom. Njihov zadatak bio je da razbiju blokade poljoprivrednika na ulazu u Pančevu, kako bi lider naprednjaka mogao da dođe na skup.

Bonus video: Ljudi pokušali da napuste Vučićev skup u Pančevu, obezbeđenje ih zaustavljalo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare