Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Nepoznati portal "Kopaćemo" koji otvoreno promoviše izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra, napravio je korak dalje. Napravili su registar, kako su ih nazvali, ekoloških terorista među kojima su se našle javne ličnosti, poslanici, ekološki aktivisti, svi oni koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv rudnika Rio Tinta.

Kao na poternici.

U registru „ekololoških terorista“ nepoznati autori sa portala „Kopaćemo“ do sada su označili 21 osobu, one najglasnije kritičare ideje kopanja litijuma kojima se na teret stavlja ugrožavanje ustavnog poretka i nasilno preuzimanje vlasti.

Jedan od njih Ivan Bjelić iz grupe „Sviće“ veruje da je ideja o pravljenju ovog registra stigla iz redova vlasti.

PROČITAJTE JOŠ

„Naravno da se osećam ugroženo iz razloga što je to što oni kače na taj sajt direktno targetiranje nas ekoloških aktivista. Ako ćemo da pokažemo šta je ekološki terorizam, onda ova država odlazi u jednu potpuno drugu krajnost“, kaže aktivista Ivan Bjelić iz grupe“ Sviće“.

Ne želi Ivan Bjelić da država ode u tu krajnost, u kojoj bi svako uzeo stvari u svoje ruke, i očekuje reakciju države, pre svega policije i tužilaštva.

Ivan Bjelić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Ali od ministra policije Ivice Dačića osuda ovakvog registra koji protivnike ideje o rudniku u dolini Jadra naziva eko teroristima ne stiže.

N1: Da li je ovo neka vrsta targetiranja ljudi, da nekog nazivate ekoloških teroristom – teroristom?

„Sve zavisi“, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ne osuđuje ministar, već objašnjava da ovakav termin koristi američki FBI.

„Misli se na one akcije koje predstavljaju ekstemni vid borbe protiv ili multinacionalnh kopanija. Negde je to išlo recimo u Americi su palilI skijaški centar u Koloradu, izazivali veštačke požare, udarali eksere u drvo kada bi sekli drveće“, objašnjava Dačić.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Aktivisti kao „eko teroristi“, da li je za vlast to targetiranje – Dačić kaže: „Sve zavisi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare