Ijan Borg i Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Jan Borg predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u poseti je Srbiji. Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivicom Dačić održana je konferencija za medije, ali novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Na konferenciji za medije koja je organizovana nakon sastanka Ivice Dačića ministra spoljnih poslova u tehničkom mandatu i Jan Borga predsedavajućeg OEBS-a bilo je reči o Kosovu, ljudskim pravima, slobodama, ali i preporukama ODIHR-a za unapređenje izbornog procesa u Srbiji. Međutim, novinari nisu bili u prilici da postavljaju pitanja.

S obzirom na to da su izbori veoma aktuelna tema u Srbiji, kao i (ne)sprovođenje preporuka ODIHR, bilo je očekivano da će novinari imati priliku da pitaju predsedavajućeg OEBS-a o ovoj temi. Međutim, imajući u vidu da je već počela nova izborna kampanja, odlučeno je da je najbezbolnije da se pitanja uopšte ne postavljaju. Na taj način novinari su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja kao što su – kako je moguće organizovati nove izbore bez popravljanja izbornih uslova ili da li su predstavnici OEBS-a upoznati sa tim da vlast fingira sporvođenje preporuka ODIHR-a?

A kad je reč o samim preporukama, Borg je samo poručio da pozdravlja njihovo sprovođenje.

„Drago mi je što je Srbija napravila progres tokom godina i pozdravljamo njene napore da sprovede reforme, posebno reforme iz preporuka ODIHR-a koje imaju za cilj da se osnaže izborni procesi“, kazao je Borg.

PROČITAJTE JOŠ:

Dačić je rekao da je, i pored krize u svetu, saradnja sa OEBS-om dobra i da Srbija ima nameru da sa Borgom razgovara o primeni preporuka ODIHR-a.

„Upoznao sam predsedavajućeg i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, problemima sa kojima se srpska zajednica suočava i problemima koji nastaju zbog neispunjavanja obaveza Prištine posebno oko formiranja Zajednice srpskih opština“, kazao je on.

Borg bi danas trebalo da se sretne i sa ;predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Anom Brnabić i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare