Foto:Milica Vučković/FoNet

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić formalno ne učestvuje na izborima, učešće nije izostalo kada je reč o funkionerskoj kampanji, smatra programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

Predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa direktorom PWO Grupe Srbija Karlom Lazarinijem i ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad položio je danas kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Čačku PWO Grupe.

Nemanja Nenadić rekao je za N1 smatra da je reč o funkionerskoj kampanji.

„Jer očigledno nije reč ni o nečemu gde su baš ti funkcioneri morali da prisustvuju, niti često o događajima koji su morali baš sada da se dogode i sve je to naravno u funkciji promocije izborne liste, odnosno izbornih lista u svim onim gradovima i opštinama gde se izbori održavaju, ne samo u Beogradu, ne samo u Čačku. I to je još jedan dobar podsetnik da se apsolutno ništa nije promenilo kad je reč o regulativi koja se odnosi na funkcionersku kampanju i druge vidove potencijalnih zloupotreba javne funkcije u odnosu na prethodne izbore iz decembra meseca prošle godine i na one ranije“, objašnjava Nenadić.

Foto:Milica Vučković/FoNet

Kako kaže, to je itekako trebalo da se promeni jer je između ostalog Srbija dobila i preporuke od posmatračke misije ODIHR-a i jedna od njih se odnosi upravo na to.

„Oni su rekli da treba obezbediti jasno razdvajanje između državne i političke funkcije. I sada neko kad uzme to da čita šta su oni preporučili, pa reći će, ‘pa čekajte, to i sada stoji u Zakonu o sprečavanju korupcije u članu 50’, da oni ljudi koji su na javnim funkcijama moraju veoma jasno da razgraniče šta je to što obavljaju kao javni funkcioneri, šta je to što obavljaju u funkciji izborne kampanje“, navodi Nenadić.

Kako ističe, spajanje državne i političke funkcije i sada je prisutno u i obilato se krši.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je jedan od razloga što je i naša organizacija podnosila neke od prijava Agencije za sprečavanje korupcije i to se najčešće dešava upravo na mitinzima gde se gospodin Vučić i ministri najavljaju po svojim javnim funkcijama, a potom drže stranačke govore. Još češće se dešava u televizijskim emisijama“, ocenjuje.

U sadašnjem zakonu, navodi, postoji dužnost javnog funkcionera da odagna svaku sumnju u kom svojstvu nastupa, a pokazatelj da se to ne čini su silni medijski izveštaji gde se uvek govori predsednik Srbije rekao to i to, a ne govori se nosioce liste.

„Međutim, ono što Srbiji zaista treba jeste mnogo preciznije definisanje šta javni funkcioneri uopšte smeju da rade tokom kampanje“, precizira.

Podseća i da je Aleksandar Vučić pozajmio svoje ime i prezime za naziv izborne liste stranci čiji je do skoro bio predsednik.

„Zakon ga obavezuje kao javnog funkcionera, sve i da nema to svojstva nosioca izborne liste, da naglasi, da objasni u kom svojstvu nastupa. Ono što je, recimo, zanimljivo i što se događalo pred ove izbore, odnosno tokom izborne kampanje, je da je REM doneo jedan pravilnik koji se odnosi na TV i radio stanice, o tome kako oni treba da postupaju tokom izborne kampanje. I tu su naveli da se mora sa posebnom pažnjom profesionalno izveštavati o aktivnostima javnih funkcionera, koji su ujedno kandidati na izborima za odbornike, poslanike itd. Ali nigde se ne pominju nosioci izborne liste i očigledno je da se, između ostalog, i to obilato koristi na način koji obezbeđuje dodatni prostor vladajućoj koaliciji“, ističe.

Distinkcija između partijskog i državnog se ne pravi, smatra naš sagovornik, upravo zbog toga da bi se kod birača stvorio privid da postoji samo jedna lista koja se zalaže za državu i da ko hoće da podrži svoju državu treba da podrži tu listu.

„To je u stvari poruka koja nam se šalje“, zaključuje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar